1 δολάριο = 1 ευρώ: Σύντομα κοντά σας

1 δολάριο = 1 ευρώ: Σύντομα κοντά σας

Γιατί πολύ σύντομα, ένα δολάριο ίσως αξίζει όσο κι ένα ευρώ.

Τα δύο νομίσματα βρίσκονται σε τροχιά απόλυτης ισοτιμίας αφότου ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε άλλη μια σαφή νύξη ότι πρόκειται να ρίξει κι άλλο χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Μιλώντας σε ένα τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη, ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα για να δώσει ώθηση στον ανύπαρκτο πληθωρισμό της Ευρώπης.

«Αν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πολιτική μας δεν επαρκεί για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει» είναι το νέο αγαπημένο «σλόγκαν». Οι δηλώσεις του Ντράγκι έριξαν το ευρώ χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στο 1,07 δολάριο.

Πλέον, ο Ντράγκι έχει δύο επιλογές. Μπορεί να περικόψει κι άλλο τα ήδη αρνητικά επιτόκια ή να επεκτείνει το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της τράπεζας. Αυτή την περίοδο, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, η Fed αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Η πρώτη αύξηση εδώ και εννιά χρόνια θα μπορούσε να προκύψει τον Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη και η Fed κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η κίνηση της ΕΚΤ, που το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου, θα αποδυναμώσει το ευρώ και θα ισχυροποιήσει το δολάριο, ενώ η Fed θα μπορούσε να δώσει επιπλέον ώθηση στο δολάριο στις 16 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία φορά που το δολάριο βρισκόταν σε απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ ήταν πριν από 13 χρόνια. Στην κορύφωση του χάσματος μεταξύ των δύο νομισμάτων, τον Ιούλιο του 2008, η αξία του ευρώ ήταν 1,60 δολάριο.

Αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν ότι η εξίσωση δολαρίου και ευρώ ίσως πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την αρχή του επόμενου έτους.