114 δισ. κόστισε το «μίνι κραχ» στους 500 πλουσιότερους του κόσμου

114 δισ. κόστισε το «μίνι κραχ» στους 500 πλουσιότερους του κόσμου
epa06498860 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the closing bell in New York, New York, USA, 05 February 2018. The Dow closed down more than 1100 points at one point dropping more then 1500 points to close at 24345. EPA/JUSTIN LANE

Κατά 2,1 δισ. δολάρια φτωχότεροι οι Ρώσοι μεγιστάνες μετά τη βουτιά του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης - Τυχερός στάθηκε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η μεγάλη πτώση, που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επηρεάζοντας τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, προκάλεσε σημαντικές απώλειες και στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους οι οποίες έφθασαν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως φαίνεται από τον κατάλογο Bloomberg Billionaires Index (BBI), που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κατάλογος των 500 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου ανανεώνεται καθημερινά με βάση τις ενδείξεις των δεικτών του Χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης, όταν αυτό κλείνει. Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν έγιναν την Δευτέρα φτωχότεροι κατά 114 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στον εν λόγω κατάλογο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα ονόματα 27 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, εκ των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία των 25 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg τη Δευτέρα- μειώθηκαν, ενώ για δύο Ρώσους δισεκατομμυριούχους αυξήθηκαν.

Οι «τυχεροί» από την βουτιά αυτή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ήταν ο μεγαλομέτοχος της Evraz και ο μεγαλύτερος κάτοχος του μειοψηφικού πακέτου της «Nornikel» και γνωστός σε όλους Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος τη Δευτέρα έγινε πλουσιότερος κατά 6,9 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και ο συνιδιοκτήτης της LetterOne και της ρωσικής Alpha-Bank Πιότρ Άβεν, που έγινε πλουσιότερος κατά 29,1 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι η περιουσία τους έφθασε τα 13,3 και 5,88 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε πάντως ο πιο πλούσιος Ρώσος σήμερα, που είναι ο βασικός μέτοχος της Severostal, ο Αλεξέι Μορντασόφ , ο οποίος έχασε 203,3 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο συνιδιοκτήτης της Lukoil Βαλίτ Αλεκπέροφ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 175,9 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ria Novosti