12η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου

12η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου

Τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου τιμούν σήμερα οι ΗΠΑ με εκδηλώσεις μνήμης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Την 12η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 τιμούν σήμερα οι ΗΠΑ με τελετές στην μνήμη των θυμάτων, κυρίως στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου κατέπεσε το αεροπλάνο της πτήσης 93.

Στη Νέα Υόρκη, οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) συγκεντρώθηκαν σήμερα στο «Σημείο Μηδέν», όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στις 08:46 π.μ., ακριβώς την ώρα που το ένα από τα αεροσκάφη στα οποία είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία έπεσε πάνω στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το παρών στην τελετή έδωσε και ο εμφανώς συγκινημένος πρώην δήμαρχος της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Υπό τη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο «μέτωπο» της Συρίας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε ομιλία στο Πεντάγωνο, τον έναν από τους στόχους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, τήρησαν νωρίτερα ενός λεπτού σιγή στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στη Συρία και από τις δύο πλευρές

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πονούν, δώδεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που μας πήραν, σχεδόν 3.000 αθώες ψυχές. Οι καρδιές μας εξακολουθούν να πονούν για το μέλλον που τους έκλεψαν, από τους γονείς που θα γνώριζαν την ευτυχία να γίνουν παππούδες, από τους πατέρες και τις μητέρες που θα γνώριζαν την χαρά να δουν τα παιδιά τους να παίρνουν πτυχίο, τους γιους και τις κόρες που θα μεγάλωναν, που θα παντρεύονταν ίσως, θα αποκτούσαν παιδιά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς «να βρουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν είναι ίσως διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια. Όσο ορισμένοι θα θέλουν να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, εμείς θα παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας».

«Είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε», είπε ακόμη ο Ομπάμα.