Το αδημοσίευτο σχέδιο Γιούνκερ για το Grexit

Το αδημοσίευτο σχέδιο Γιούνκερ για το Grexit
epa05684100 EU Commission President Jean-Claude Juncker (R) and European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (L), chat at the start of the weekly meeting of the European Commission in Brussels, Belgium, 21 December 2016. The main topic of the meeting will be the procedure on the application of the Rule of Laws by Poland. EPA/OLIVIER HOSLET

Επιστολή - «αποκάλυψη» από Μοσκοβισί για το σχέδιο της Κομισιόν που καταρτίστηκε το καλοκαίρι του 2015.

Επτασφράγιστο μυστικό θα παραμείνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση ενός Grexit. 

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, προς την Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ, που είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί Grexit.

Το σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέρεται να κρατάει κρυμμένο στο γραφείο του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στη απάντησή του, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, πλην όμως αρνείται να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε τριγμούς στην Ευρωζώνη.

«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», ο Ευρωπαίος επίτροπος «υπονοεί ότι οι συνέπειες ενός Grexit είναι τόσο τρομακτικές που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέρη του σχεδίου προέβλεπαν σχέδια ασφάλειας των συνόρων, πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγκλωβίζονταν.