2013: Μια «μαύρη» χρονιά για την ελευθερία του τύπου

2013: Μια «μαύρη» χρονιά για την ελευθερία του τύπου

Οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και οι δολοφονίες δημοσιογράφων σημάδεψαν τον περασμένο χρόνο. 

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η ελευθερία του Τύπου το 2013, μετά από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών από κυβερνήσεις, όπως αναφέρει στην ετήσια αξιολόγησή της που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Σύμφωνα με την έκθεση– η οποία δημοσιεύεται ταυτόχρονα με την αντίστοιχη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης της ελευθεροτυπίας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontieres, RSF)– οι παρακολουθήσεις από τις κυβερνήσεις χωρών των ψηφιακών επικοινωνιών συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία, καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι–οι 28 από αυτούς στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: Άσχημη χρονιά για τους δημοσιογράφους το 2013

Από την πλευρά της, η RSF εντοπίζει στην έκθεσή της μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ.

Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η χώρα, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).