2015: Έτος φυγής των ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα

2015: Έτος φυγής των ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα

Πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά από το 2008, με τη μεγαλύτερη φυγή ξένων κεφαλαίων από τη χώρα μας. Ποιοι λόγοι συνετέλεσαν.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNCTAD, το 2015, καταγράφηκαν αποεπενδύσεις ύψους 289 εκατ. Ευρώ, ως αποτέλεσμα της ακραίας και πολύμηνης διαπραγματευτικής πολιτικής που σήμανε και το απόγειο του επενδυτικού ρίσκου για τη χώρα μας.

Το 2015 αποδείχθηκε το χειρότερο έτος των τελευταίων έξι ετών, ακόμα και συγκριτικά με το 2010, όταν υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο. Τη χρονιά εκείνη, οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 330 εκατ. ευρώ ενώ το 2013 στη χώρα εισήλθαν 2,82 δις. ευρώ ξένα κεφάλαια με σκοπό την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων. Το 2015, που το ύψος των κεφαλαίων από ξένους ομίλους ανήλθε σε 17,68 δις. ευρώ έναντι 35 δις. ευρώ που ήταν το απόθεμα κεφαλαίων το οποίο βρισκόταν στην Ελλάδα το 2010. Σημειώθηκε ως εκ τούτου μείωση κατά το μισό.

Ακόμη, αντιστοίχως, τα ελληνικά κεφάλαια είδαν τον δρόμο της φυγής με τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων να επιλέγουν τις πιο ασφαλείς αγορές του εξωτερικού.

Η αγορά των ακινήτων, δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα, δείγμα της αποστροφής των επενδυτών, που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της NAI Hellas και NAI Global κατά το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου το 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν βλέπουν προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα (το αντίστοιχο ποσοστό λίγους μήνες πριν ήταν 23%).

housesmoney

 

Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, πως διπλασιάστηκε η δυσπιστία των ξένων επενδυτών προς τη χώρα μας ενώ παράλληλα οι αποδόσεις για την ελληνική αγορά ακινήτων κυμαίνονται στο 15%-17%. Τα παραπάνω προκύπτουν από

  • την πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα
  • τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
  • την έλλειψη ρευστότητας
  • τους κεφαλαιακούς ελέγχους (που ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, όπως όλα δείχνουν)
  • την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης
  •  την συνεχή μείωση των αξιών των ακινήτων

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το όποιο ενδιαφέρον, για επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζεται στον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα στην επένδυση στα ξενοδοχεία που ανέρχεται στο 38%, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων σε βάθος πενταετίας, με τις παραθεριστικές κατοικίες να ακολουθούν.

Αντιστροφή κλίματος με θετικές ενδείξεις για το 2016

Περισσότερες από 400 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός του προηγούμενου διημέρου μεταξύ ξένων διαχειριστών και εκπροσώπων 23 εισηγμένων εταιρειών, στη διάρκεια του 5ου Investment Greek Forum που συνδιοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Στο φετινό forum παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό της Νέας Υόρκης οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε κλίμα εμπιστοσύνης, αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προωθούνται οι αποφάσεις που την ακολουθούν. Οι εισηγμένες εταιρείες και οι συμμετέχοντες της ελληνικής αγοράς είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις προοπτικές της οικονομίας και των επιμέρους επιχειρήσεών τους στους παριστάμενους θεσμικούς επενδυτές» δηλώσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, συμπληρώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν και τα μεγέθη που χαρακτηρίζουν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά: Σταθερή συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών, τόσο σε όρους κεφαλαιοποίησης όσο και σε όρους ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, με τις κεφαλαιακές ροές από το εξωτερικό να είναι θετικές για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί επενδυτές, σε όρους τοποθέτησής τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σε 12,9% το 2016, από 11,8% το 2015.»

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του 2016 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα θετική. Οι Αμερικανοί επενδυτές, σε όρους τοποθέτησής τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σε 12,9% το 2016, από 11,8% το 2015 και η ελληνική αγορά, ενώ διαθέτει ρευστότητα, απόλυτα συγκρίσιμη με αυτή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών (σε όρους turnover velocity), έχει σημαντικά περιθώρια σύγκλισης σε όρους κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, αφού προσεγγίζει μόλις το 1/4 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.