AppStore σημαίνει 50 δισεκατομμύρια downloads

AppStore σημαίνει 50 δισεκατομμύρια downloads

Πώς το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple άλλαξε για πάντα τον παγκόσμιο χάρτη του software development τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όταν το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε το 2007, ο χρήστης του δεν είχε τρόπο να «κατεβάσει» καμία εφαρμογή. Έπρεπε να περιοριστεί σε όσες η Apple είχε επιλέξει για εκείνον. Όμως η αγορά software είναι σαν τη φύση· απεχθάνεται το κενό. Έτσι, μέσα σε λίγες εβδομάδες, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο οικοσύστημα δημιουργίας και κυκλοφορίας applications που παρέκαμπτε τους περιορισμούς και επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν από παιχνίδια μέχρι εργαλεία δουλειάς.

Για πολλά πράγματα μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Apple, αλλά η έλλειψη προσαρμοστικότητας δεν είναι ένα από αυτά. Αξιολογώντας την κατάσταση, το Μάρτιο του 2008 έκανε διαθέσιμο στους developers το SDK της συσκευής -το επίσημο εργαλείο δημιουργίας εφαρμογών- και τον Ιούλιο του ίδιου έτους εγκαινίασε το Appstore. Από τότε, τα πάντα μετριούνται σε δισεκατομμύρια.

Ένα δισ. κατεβασμένες εφαρμογές ως τον Απρίλιο του 2009, 50 δισ. downloads έως φέτος το καλοκαίρι.

Η Apple δεν αστειεύεται και εκπλήσσει ξανά

Σύμφωνα με τον CEO της Apple Τιμ Κουκ, το Appstore έχει 6 εκατ. πιστοποιημένους ανεξάρτητους προγραμματιστές και 575 εκατ. εγγεγραμμένους πελάτες – «τους περισσότερους πελάτες με πιστωτική κάρτα σε όλο το Internet», είπε ο ίδιος στην Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο.

Με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου λειτουργίας του Appstore, ανακοινώθηκαν μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στατιστικά. Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 600 εκατ. συσκευές με iOS (iPhone, iPhone touch, iPad, iPad mini και Apple TV). Οι μισές από αυτές πουλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Το 82% της κίνησης στο Internet που προέρχεται από ταμπλέτες γίνεται από iPad, αν και αυτό κατέχει μόνο το 42% της συγκεκριμένης αγοράς, με τον Τιμ Κουκ να αναρωτιέται από σκηνής πώς χρησιμοποιούνται οι υπόλοιπες ταμπλέτες – υπονοώντας πως δεν χρησιμοποιούνται καθόλου.

Στα «μαχαίρια» για τα e-books Apple και αμερικανικές αρχές

Η μεγάλη αλλαγή που συνετελέσθη λόγω Appstore -το οποίο έγινε πρότυπο για το Android Market του Google, σήμερα Playstore, το αντίστοιχο του Blackberry κ.ά.- ήταν πως έκανε πιο δίκαιο το παιχνίδι για τους developers. Δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε μια μεγάλη εταιρεία software και στον πιτσιρικά που έφτιαξε ένα παιχνίδι.

Μέσα σε 5 χρόνια έχει πληρώσει 10 δισ. δολάρια σε developers -η προμήθειά της είναι 30% στις πληρωμένες εφαρμογές, μηδέν στις δωρεάν- και διαθέτει σήμερα 900.000 εφαρμογές στο «κατάστημα», εφαρμογές που πολλαπλασιάζουν την αξία και βελτιώνουν εντυπωσιακά την εμπειρία χρήσης του κινητού για τον ιδιοκτήτη του.