Μεγάλη συμφωνία για εξαγωγή κρητικού ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Μεγάλη συμφωνία για εξαγωγή κρητικού ελαιόλαδου στις ΗΠΑ

Αμερικάνικη εταιρεία θα εισάγει μηνιαίως στις ΗΠΑ 200 έως 400 τόνους παρθένο ελαιόλαδο με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Μια μεγάλη οικονομική συμφωνία για την εξαγωγή εκατοντάδων τόνων παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κλείστηκε σήμερα στο Ηράκλειο, ανάμεσα στην αμερικανική εισαγωγική εταιρεία τροφίμων «Costco» και την κρητική εταιρεία «Μποτζάκης ΑΕ».

Η αμερικάνικη εταιρεία, θα εισάγει μηνιαίως στις ΗΠΑ 200 έως 400 τόνους παρθένο ελαιόλαδο με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και των Επιμελητηρίων.

Μάλιστα εκπρόσωπος της «Costco» Τάσος Χρονόπουλος ανέφερε ότι η αμερικανική αγορά καταναλώνει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, με ταυτότητα, και ονομασία προέλευσης και πως υπάρχουν οι προοπτικές για την ενίσχυση των εξαγωγών και άλλων κρητικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Η συνεργασία αυτή σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κρήτη παράγει από τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα στον κόσμο και ότι το προϊόν είναι σήμερα αναγνωρίσιμο στις ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα σε χώρες της αμερικάνικης ηπείρου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της Κρήτης. «Αποδεικνύεται ότι κάθε ημέρα, με τις διάφορες επαφές που έχουμε και με τις συμφωνίες που γίνονται για εξαγωγές, μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Κρήτης»

Τόνισε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση με τον εκπρόσωπο της «Costco» ανοίγει νέους εμπορικούς «δρόμους» για την εξαγωγή και άλλων κρητικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και πως πρέπει να επενδυσουν στην συνάντηση αυτή.

«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η Κρήτη είναι το κυριότερο διαβατήριο για τις εξαγωγές μας» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο εξαγωγέας Γιάννης Μποτζάκης.

Ακόμη ανέφερε ότι σήμερα εξάγεται παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό και ΠΟΠ Πεζών, σε 25 χώρες του εξωτερικού και υπογράμμισε πως «με την ποιότητα στα προϊόντα και τη σωστή τυποποίηση έχουμε τις δυνατότητες να υπερτερήσουμε των ανταγωνιστών μας και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές».