8.000 νέοι συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης

8.000 νέοι συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης

Το EYE2018 σημείωσε αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα σχετικά με την οικονομία και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε τις πόρτες του σε 8.000 νέους Ευρωπαίους και μη, στην τρίτη Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (EYE).

Το EYE2018 σημείωσε αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε περίπου 400 δραστηριότητες, συζητήσεις, παραστάσεις και εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι συζητήσεις, όπως αναφέρει το ΕΚ, επικεντρώθηκαν σε πέντε θέματα: Νέοι και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαζί και χώρια, ασφάλεια και κίνδυνος, τοπικά και παγκόσμια.

Το «EYE» είναι μια διεθνής εκδήλωση για τους νέους (16-30 ετών). Οι περισσότερες δραστηριότητες σχεδιάζονται και προετοιμάζονται από τους 130 συμμετέχοντες οργανισμούς νέων, συμπεριλαμβανομένου του «YO! Fest» μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, κήρυξε την έναρξη της ολομέλειας του «EYE» την Παρασκευή στις 11.00 πμ μαζί με περίπου 50 ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εργαστήρια και συζητήσεις. Άλλες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, η Ευρωπαία Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τίσεν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε προγραμματιστεί θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Ευρώπης του μέλλοντος.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών οι νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ, Δρ. Ντένις Μουκγυέγκε και η Λαμίγια Αζί Μπασάρ.

Οι συμμετέχοντες θα συντάξουν κείμενο στο οποίο θα εκθέτουν τις ιδέες που συζήτησαν στη διάρκεια του EYE και οι καλύτερες θα παρουσιαστούν στις επιτροπές του ΕΚ μετά το καλοκαίρι.