86 χρόνια ιστορίας στον φαρμακευτικό κλάδο

86 χρόνια ιστορίας στον φαρμακευτικό κλάδο

Η ελληνική Cana είναι ο βασικός συνεργάτης των μεγαλύτερων πολυεθνικών, φαρμακευτικών εταιριών.

Τη μια συμφωνία μετά την άλλη «κλείνει» η ελληνική εταιρεία Cana με πολυεθνικούς κολοσσούς. Μέσα στο 2014 προέβη σε υπογραφή συμφωνίας με την Merck η οποία περιλαμβάνει την διάθεση στην ελληνική αγορά του προϊόντος της βισοπρολόλης, ενώ πριν από λίγες μέρες ανέλαβε τη διανομή και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των προϊόντων χωρίς γλουτένη Glutafin, στην ελληνική αγορά. Η σειρά περιλαμβάνει ψωμί για τοστ, αλεύρι, ζυμαρικά και μπισκότα ελεύθερα γλουτένης τα οποία διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και σε φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρείται δε ο εκπρόσωπος αρκετών εταιρειών του εξωτερικού στη χώρα μας και διαθέτει μια ιστορία 86 ετών. Τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια Cana από το 1928, παρασκευάζουν και διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υγείας στην ελληνική αγορά, αποτελώντας συνεργάτη μεγάλων πολυεθνικών, φαρμακευτικών εταιριών. Βασικοί τομείς δραστηριοποίησης αποτελούν ο κλάδος του φαρμάκου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των προϊόντων φροντίδας υγείας, της ειδικής και κλινικής διατροφής και της βρεφικής φροντίδας.

Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο Κώστας Κανάρογλου, ο οποίος γεννήθηκε στο Ικόνιο της Καππαδοκίας και σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Εργάστηκε στο γνωστό Ελληνικό Φαρμακείο Μωραΐτη στον Φραγκoμαχαλά της Σμύρνης, ωστόσο η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Σμύρνη και να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε ως συνέταιρος στο φαρμακείο του Τριανταφυλλίδη στα Εξάρχεια.

Ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος ήταν η δεκαετία 1920-1930, χρονικό διάστηκα κατά το οποίο ανέπτυξε αντιπροσωπείες Φαρμακευτικών Οίκων του εξωτερικού, κάποιες από τις οποίες γνώριζε ήδη από το Φαρμακείο Μωραΐτη της Σμύρνης και παράλληλα παρασκεύαζε ο ίδιος και πουλούσε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα όπως το Petrole Cana, την Ροδαλίνη Χιών και την Πούδρα Ρέα .Το 1928 στήνει τη δική του επιχείρηση και τοποθετεί στην αγορά γνωστά προϊόντα, όπως τα Fissan, Cusi, Guigoz, και British Cod Liver Oils.

Η επιχείρηση σταδιακά μεγαλώνει και μεταφέρεται στο ιδιόκτητο πενταόροφο κτίριο της οδού Ιπποκράτους 12, στο κέντρο της Αθήνας. Ηχηρά ονόματα όπως η Schenley Laboratories και η ICI -Imperial Chemical Industries, -η σημερινή AstraZeneca- μπαίνουν στη λίστα των συνεργατών. Τα μέσα της δεκαετίας του ’60 βρίσκουν την Cana με πάνω από 120 προϊόντα και με 24 αντιπροσωπείες οίκων του εξωτερικού όπως τις Asta-Werke, British Cod Liver Oils, British Oxygen, Fissan, ICI, Cusi, Dubois, Eska, Lohmann, Smith Nephew, Vitamins Ltd και Feen-a-mint.

Έχει φτάσει το σημείο για αλλαγή και έτσι τα ηνία της επιχείρησης περνούν στον Γιάννη Κανάρογλου, ο οποίος επιφορτίζεται με τη σύναψη νέων συνεργασιών. Σε λιγότερο από μία εικοσαετία τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια Cana εξελίσσονται σε μία από τις πιο σημαντικές Ελληνικές εταιρείες στους τομείς των καρδιολογικών και ογκολογικών φαρμάκων, ενώ κατακτούν την κορυφή στην αγορά των προϊόντων φροντίδας Υγείας.

Η συγχώνευση των εταιρειών Astra και Zeneca Pharmaceuticals το 1999 οδήγησε στην ανανέωση της συνεργασίας με καινούρια προϊόντα. Το 2004 η εταιρεία επεκτάθηκε στην αγορά των προϊόντων Κλινικής Διατροφής μέσω συνεργασίας με τη Nestlé, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2006 ακολούθησε η αντιπροσώπευση του οίκου Dr. Schär με τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης. Την ίδια στιγμή η εξαγορά της Sara Lee από την Unilever της έδωσε την ευκαιρία να επεκταθεί στην διανομή επιλεγμένων OTC προϊόντων στα φαρμακεία.