Εννιά τρομερά έξυπνες ιστορίες χρηματοδότησης startup

Εννιά τρομερά έξυπνες ιστορίες χρηματοδότησης startup

Η συγκέντρωση κεφαλαίων είναι κρίσιμη για κάθε startup. Ιδού μερικοί πρωτότυποι τρόποι με τους οποίους αυτή μπορεί να γίνει.

Μήπως πιστεύετε ότι η επιχειρηματική ιδέα σας είναι νεκρή επειδή δεν μπορείτε να βρείτε επενδυτή; Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες νοιώθουν το ίδιο.

Μέσω συζητήσεών μου με επιχειρηματίες, έχω εντοπίσει εννιά έξυπνες ιστορίες χρηματοδότησης που οδήγησαν στην άνθιση των αντίστοιχων πρότζεκτ με αντισυμβατικό τρόπο.

1. Αναζητήστε διεθνή υποστήριξη.

Όταν ο Άνταμ Λάιονς επρόκειτο να στήσει τη The Zebra, μια εταιρεία που προσφέρει τη δυνατότητα διαδικτυακής αναζήτησης ασφαλειών αυτοκινήτου, αποφάσισε να αναζητήσει στο εξωτερικό έναν συνέταιρο που είχε ήδη αναπτύξει ένα παρεμφερές επιχειρηματικό μοντέλο. Και βρήκε τον βρετανό δισεκατομμυριούχο Σάιμον Νίξον, ο οποίος είχε ήδη φτιάξει μια περιουσία με το Moneysupermarket.com

Ο Λάιονς προσφέρθηκε να γίνει ο συνεταίρος του στις ΗΠΑ και ο Νίξον δέχθηκε την πρόταση.

«Δεν σκέφτεται ο καθένας να αναζητήσει επενδυτές σε άλλες αναδυόμενες αγορές που έχουν εμπειρία με παρεμφερή επιχειρηματικά μοντέλα» επισημαίνει ο Λάιονς. «Αλλά για μας ήταν κάτι παραπάνω από επωφελές».

2. Δημιουργήστε ένα νέο όραμα με ό,τι έχετε στη διάθεσή σας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Τζέι Τζάκσον εργαζόταν ως ιδιωτικός ντετέκτιβ αλλά οι τράπεζες απέρριψαν την αίτηση του δανείου που θα του είχε επιτρέψει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Σε μια στιγμή έμπνευσης, ο Τζάκσον πήρε δύο δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων: ένα για μια Lincoln του 1975 και ένα άλλο για μια Cadillac του ίδιου έτους. Το 1977, χρησιμοποίησε τα δύο αυτοκίνητα για να στήσει μια νέα επιχείρηση πολυτελών οχημάτων, τη Jackson Limo Service.

Σήμερα, η εταιρεία του απασχολεί εκατοντάδες οδηγούς στο Λος Άντζελες, για τη μεταφορά επιβατών σ’ αυτή τη γεμάτη celebrity πόλη. «Κάποιες φορές πρέπει απλώς να πάρεις ό,τι μπορείς και να βρεις την άκρη μ’ αυτό», τονίζει ο Τζάκσον.

3. Και οι διαφημιστές είναι επενδυτές.

Ο Ντάρεν Άλπερτ ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στην ομάδα της Find Me Gluten Free, εταιρείας που προσφέρει μια μηχανή αναζήτησης για τον εντοπισμό εστιατορίων που προσφέρουν γεύματα χωρίς γλουτένη. Ο Άλπερτ και η ομάδα του εξασφάλισαν τη Naked Pizza του Μαρκ Κιούμπαν ως διαφημιστή, και στη συνέχεια τον έπεισαν να γίνει και επενδυτής.

«Και οι δύο συμφωνίες έγιναν μέσω πολυάριθμων email και ενός τηλεφώνου διάρκειας 20 λεπτών» θυμάται ο Άλπερτ. «Καταλήξαμε να έχουμε 2 εκατομμύρια χρήστες και πουλήσαμε με κέρδος την εταιρεία τον Ιούλιο του 2013».

4. Κανονίστε χρηματοδοτήσεις στον παιδότοπο.

Οι Άμπι Σίλλερ και Σαμάνθα Κούρτσμαν-Κάουντερ έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης για παιδιά. Και ενώ τα παιδιά τους περνούσαν τέλεια στον παιδότοπο, αυτοί ζητούσαν από άλλους γονείς ανατροφοδότηση καθώς ανέπτυσσαν το προϊόν τους.

Πολλοί γονείς έγιναν επενδυτές στην εταιρεία, The Mother Company, η οποία προσφέρει μια σειρά βιβλίων και προγραμμάτων για παιδιά. Χάρη σ’ αυτές τις κουβέντες στον παιδότοπο, συγκεντρώθηκαν περίπου 500.000 δολάρια για την εταιρεία.

5. Χρησιμοποιήστε το Kickstarter.

Η Πρίσκα Ντίαζ θεώρησε, μες στην αθωότητά της, ότι θα ήταν εύκολο να χρησιμοποιήσει το Kickstarter για να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια για την παραγωγή της εφεύρεσής της – ένα μπιμπερό που διατηρεί και προσφέρει γάλα αεροστεγώς. Όμως, το πρότζεκτ της απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση σε τρεις μήνες.

Τρία χρόνια μετά, ήταν έτοιμη να προσπαθήσει ξανά. Αυτή τη φορά, δημιούργησε μια ιστοσελίδα όπου παρουσίαζε την ιδέα της μαζί με φωτογραφίες πρωτοτύπων του μπιμπερό που είχε κατασκευάσει. Η ιδέα της κέρδισε μια εκτενή κάλυψη από τα κοινωνικά μέσα, και εν δυνάμει καταναλωτές άρχισαν να αναμένουν την ανάπτυξη του προϊόντος.

Τελικά, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα προ-παραγγελιών και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 50.000 δολάρια για την εταιρεία της, τη Bittylab.

6. Μοιραστείτε το πάθος σας στο Facebook.

Το χόμπι του Μπιλ Γκάντι είναι να μοιράζεται ιστορικές φωτογραφίες της Allegheny City, μιας κοινότητας στα βόρεια του Πίτσμπουργκ, και ο ίδιος ανήκει σε μια ομάδα του Facebook με την ονομασία ‘Born & Raised on Northside of Pgh’.

Τα μέλη της ομάδας ενθουσιάστηκαν με τις φωτογραφίες της Allegheny City που παρέπεμπαν στις μέρες της δόξας της. Όταν ο Γκάντι πρότεινε τη δημιουργία μιας γκαλερί για την έκθεση των φωτογραφιών, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Πίτσμπουργκ Νταρλέιν Χάρις επικοινώνησε μαζί του και του πρότεινε να συνεργαστούν. Έτσι, ο ίδιος έστησε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, έχει συγκεντρώσει πάνω από 12.000 δολάρια σε κεφάλαιο για να φτιαχτεί ο εκθεσιακός χώρος.

7. Μιλήστε στο πάρτι για την ιδέα σας

Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης σ’ ένα μπαρ, ο Άλεξ Ράπαπορτ ξεκίνησε να λέει σε ξένους την ιδέα του να γράψει και να παράγει χιπ-χοπ τραγούδια για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι περισσότεροι χαμογέλασαν ευγενικά και συνέχισαν τη βραδιά τους.

Όμως, ένας φοιτητής του προγράμματος MBA στο Columbia έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και βοήθησε τον Ράπαπορτ να ετοιμάσει μια πρόταση και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του «Πιο Τρελού Επιχειρηματικού Σχεδίου» που διοργανώνει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Το επιχειρηματικό μοντέλο του Flocabulary κέρδισε στην κατηγορία κοινωνικής αξίας, λαμβάνοντας το ποσό των 5.000 δολαρίων και την προσοχή μιας σειράς επενδυτών.

Έτσι, ο Ράπαπορτ και ο Μπλέικ Χάρισον συν-ίδρυσαν το Flocabulary, μια εκπαιδευτική startup με έδρα στο Μπρούκλιν. Σήμερα, τα διαδικτυακά μαθησιακά της προγράμματα χρησιμοποιούνται σε 20.000 σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπως ισχυρίζεται ο Ράπαπορτ.

8. Χρηματοδοτήστε την επιχείρησή μου. Είναι τα γενέθλιά μου

Το 2008, καθώς η Σίνθια Κέρσεϊ κόντευε τα 50, ένιωσε τη ζωή της να αλλάζει καθώς έβγαινε από ένα διαζύγιο. Αντί να τα παρατήσει, όμως, έθεσε ως στόχο να υλοποιήσει το όνειρο που είχε από παλιά: να εξασφαλίσει σε ένα παιδί το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Κάλεσε όποιον ήξερε στα πεντηκοστά της γενέθλια και ζήτησε από τους προσκεκλημένους να φέρουν 100 δολάρια ο καθένας αντί για δώρο.

Στο πάρτι γενεθλίων, η Κέρσεϊ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε τα λεφτά ως αρχικό κεφάλαιο για να στήσει τη μη κυβερνητική οργάνωση The Unstoppable Foundation. Όπως υπολογίζει η ίδια, χάρη στις προσπάθειές της, 6.000 παιδιά έχουν πάει σχολείο και πάνω από 50 νέοι σχολικοί χώροι έχουν χτιστεί.

9. Βρείτε τα λεφτά στο δρόμο.

Όταν ο Φρέντερικ Χάτσον βρέθηκε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, επειδή εμπορευόταν μαριχουάνα, η οικογένειά του βίωσε το πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις επαφή με κάποιον πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Μόλις επέστρεψε σπίτι, με την έκτιση της ποινής, ο Χάτσον ενημέρωσε την οικογένεια και τους φίλους του ότι θα δημιουργούσε την Pigeonly για να βοηθήσει τους φυλακισμένους να μένουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους. Για να το πετύχει, στράφηκε στους φίλους του στη γειτονιά, κυριολεκτικά στο δρόμο, και τους παρουσίασε το σχέδιό του. Συνολικά, μάζεψε 80.000 δολάρια σε αρχικό κεφάλαιο, και πλέον η εταιρεία του απασχολεί 13 άτομα.