«Άδεια όσο θέλεις, όποτε θέλεις»!

«Άδεια όσο θέλεις, όποτε θέλεις»!
Photo:

Ακούγεται υπέροχο, όμως το νέο επιχειρηματικό «δόγμα» του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον κρύβει και παγίδες.

Μήπως το ζάμπλουτο αφεντικό της Virgin τρελάθηκε κι άρχισε να μοιράζει αφειδώς άδειες στους εργαζομένους; «Έγκειται αποκλειστικά στον εργαζόμενο να αποφασίζει εάν και πότε θέλει να λείψει για μερικές ώρες την ημέρα, μία εβδομάδα ή ένα μήνα», περιγράφει το νέο επιχειρηματικό «δόγμα» του ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στο νέο βιβλίο του The Virgin Way, που δημοσίευσε στο blog του.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να ζητά κανείς προέγκριση, ενώ δεν χρειάζεται καν η καταγραφή των συνολικών ημερών αδείας, ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους διευθυντές τους», αναφέρει. Κι όλα αυτά δεν είναι «θα»!

Ο Mr Virgin έδωσε ήδη εντολή για την εφαρμογή του φαινομενικά αναρχικού αυτού μέτρου στα γραφεία του σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπου απασχολούνται 170 εργαζόμενοι, ενώ προέτρεψε όλες τις θυγατρικές της Virgin Group να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα, ανοίγοντας έτσι τις «πόρτες» και «δένοντας τα σκυλιά» για συνολικά 40.000 υπάλληλους!

Πρόκειται όμως πράγματι για ένα «δώρο» του 64χρονου Βρετανού δισεκατομμυριούχου στις στρατιές των υπαλλήλων του για ένα μετ’ αποδοχών διαρκές αραλίκι; Μια ματιά στη συνέχεια των εξαγγελιών του διαλύει άμεσα τέτοιου είδους «ονειρώξεις».

Όλα αυτά τα θαυμαστά, επισημαίνει, θα γίνονται «υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα είναι 100% σίγουροι ότι οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους θα είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων για κάθε project, καθώς και ότι η απουσία τους δεν θα ζημιώνει με οποιονδήποτε τρόπο την επιχείρηση ή την καριέρα τους!». Τουτέστιν;

«Έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι γίνονται πιο παραγωγικοί σε ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας» λέει ο Μπρους Έλιοτ, ειδικός αναλυτής στα εργασιακά του αμερικανικού οργανισμού Society for Human Resource Management, χάρη κυρίως όμως στο γεγονός ότι η «μηδενική πολιτική» στην παροχή αδειών λειτουργεί λίγο πολύ με τους όρους της «αντίστροφης ψυχολογίας».

Οι ίδιες έρευνες δείχνουν, άλλωστε, ότι παρά την ελευθερία επιλογών οι εργαζόμενοι που ήδη επωφελούνται αυτού του μέτρου τείνουν τελικά να αυτοπεριορίζονται, παίρνοντας το πολύ 3-4 εβδομάδες άδεια το χρόνο. Ένας από τους λόγους που τηρούνται αυτόβουλα πια αυτά τα όρια είναι βέβαια και το άγχος που καλλιεργείται υποσυνείδητα κάθε φορά που κάποιος λείπει από το γραφείο.

Όχι τυχαία, το μοντέλο της «μηδενικής πολιτικής στις άδειες» υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες εταιρείες, κυρίως σε startups. Μέχρι και ο ίδιος Μπράνσον παραδέχεται ότι το νέο επιχειρηματικό «δόγμα» του δεν αποτελεί παρθενογένεση, παρά αντιγραφή του λειτουργικού μοντέλου της Netflix. Της πετυχημένης διαδικτυακής εταιρίας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών media streaming, με έδρα τη Silicon Valley, η οποία το μοναδικό που ζητά εδώ και χρόνια από τους… ελευθέρας επιλογής αδειούχους υπαλλήλους της είναι να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους για το πού βρίσκονται όταν λείπουν από τον χώρο εργασίας.

Κατά τον Λάρι Πέιτζ της Google, πάντως, η εν λόγω πρακτική δεν αποτελεί παρά ένα πρώτο στάδιο στη μετάβαση αυτού που ο ίδιος λέει ότι οραματίζεται ως «εποχή της αφθονίας». Όταν δηλαδή οι μηχανές και τα ρομπότ θα καλύπτουν όλες τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων κι αυτοί θα μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι, καθώς «θα περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους και θα ασχολούνται με τα ενδιαφέροντά τους». Το πότε και πώς αυτό θα συμβεί είναι βέβαια ένα άλλο θέμα.