Αδύνατη η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017

Αδύνατη η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017
epa06029705 Pierre Moscovici (L), European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs and Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (R) at the start of the Eurogroup Finance Ministers meeting in Luxembourg, 15 June 2017. The monthly Eurogroup meeting is expected to pave the way for new loans for Greece. EPA/JULIEN WARNAND

Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μιας κατ' αρχήν συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ως τα τέλη του έτους.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν από δύσκολη έως απίθανη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα τέλη του έτους.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εξήγησε πως, αν και «πολλά είναι τεχνικώς δυνατά», ωστόσο, σχετικά με το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε πως «έχουμε μπροστά μας μόνο 5 εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς, σκεφτείτε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 είναι σε αυτή την αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως  «όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα».

Ο αξιωματούχος υποστήριξε πως «η επόμενη αποστολή σε επίπεδο επικεφαλής είναι αργότερα τον Νοέμβριο» και εξήγησε ότι «σίγουρα δεν θα έχουμε πλήρη ολοκλήρωση ως τις 4 Δεκεμβρίου, διότι μετά την τεχνική συμφωνία θα έχουμε την υλοποίηση, η οποία προϋποθέτει πολύπλοκες διοικητικές πράξεις, την έκθεση συμμόρφωσης, εθνικές διαδικασίες κλπ». Τόνισε όμως ότι «τεχνική συμφωνία και ένα σημαντικό κομμάτι υλοποίησης προαπαιτούμενων θα μπορούσε να υπάρχει και αυτό θα είναι θετικό».

Πρακτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έβαλε φρένο σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του 2017, όπως δήλωνε τα τελευταία 24ωρα τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Κομισιόν. Εφόσον δεν υπάρχει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, τότε η νέα ημερομηνία για πιθανή ολοκλήρωση είναι το Eurogroup του Ιανουαρίου του 2018.

Ωστόσο, στελέχη των θεσμών στέκονται στους «χαλαρούς ρυθμούς» υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός, που ενισχύει τις εκτιμήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.