Aegean Airlines: Μόνο οι υγιείς αεροπορικές θα παραμείνουν στην αγορά

Aegean Airlines: Μόνο οι υγιείς αεροπορικές θα παραμείνουν στην αγορά
O αντιπρόεδρος της AEGEAN Ευτύχιος Βασιλάκης μιλάει στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του θερινού προγράμματος 2016 της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι στόχοι για το 2018, ο ανταγωνισμός και οι νέες αγορές.

 

Την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά και τη διεύρυνση της στήριξής της στον ελληνικό τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες επιβεβαίωσε η AEGEAN, κατά την παρουσίαση του νέου διευρυμένου προγράμματος για το 2018.

Το νέο πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει ένα δίκτυο 153 προορισμών,  σε 44 συνολικά χώρες, με 16,6 εκ. διαθέσιμες θέσεις, 700,000 περισσότερες από το 2017. Η ενίσχυση του δικτύου της εταιρείας προσφέρει το 2018 αυξημένη προσβασιμότητα, μέσω και των νέων συνδέσεων, σε βασικές αγορές που αποτελούν κύριες πηγές τουρισμού για τη χώρα μας, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Κάνοντας τον απολογισμό του για την τρέχουσα χρονιά, o Αντιπρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχιος Βασιλάκης, την χαρακτήρισε ως μια καλή χρονιά που αφήνει γερή παρακαταθήκη για τα όσα ακολουθήσουν το 2018. «Στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από κοινού με διάφορους φορείς προκειμένου να μπορέσει να έρθει περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα. Πιστεύουμε στις συνέργιες, αποδίδουν και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Aegean Airlines.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, μέσα από το φίλεμα των επιβατών με προϊόντα από διάφορα μέρη της χώρας μας υποστηρίζονται οικονομικά και αναδεικνύονται οι Έλληνες τοπικοί παραγωγοί. «Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να έχει ανταποδοτικότητα και για τους παραγωγούς, αλλά και για τους πελάτες μας. Πέρα από τα τρόφιμα θα κινηθούμε με συνεργασίες στον τομέα  της υγείας, των καλλυντικών και των τηλεπικοινωνιών».

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει τον ανταγωνισμό και δη την Ryanair, η οποία προέβη σε αφαίρεση δρομολογίων στην ελληνική αγορά, ο κ. Βασιλάκης απάντησε πως ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται προς όφελος του καταναλωτή και πως η εξέλιξη με τη Ryanair δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, αφού αφορά πολύ λίγα δρομολόγια μόνο κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών και όχι του καλοκαιριού. «H Aegean έχει βάλει επιπλέον δρομολόγια από Αθήνα προς Χανιά και Θεσσαλονίκη για να καλύψει  το κενό που έχει δημιουργηθεί. Η αλήθεια είναι πως ως εταιρεία έχουμε επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος για την ανάδειξη της Αθήνας παρότι δραστηριοποιούνται άλλες 70 εταιρείες» είπε και πρόσθεσε πως η  αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Σαφώς και βρίσκω θετικό το ότι προχώρησε η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και η αναβάθμιση των αντίστοιχων περιφερειακών. Η έκβαση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Στην περίπτωση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης το δημόσιο και η κοινοπραξία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Ακόμα όμως και αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δυο μερών το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά».

Σημειώνεται ότι οι πτήσεις θα εκτελούνται από τον βοηθητικό διάδρομο, ο οποίος, όμως, ενδέχεται να τίθεται εκτός λειτουργίας κάποιες ώρες της ημέρας που θα υπάρχει ομίχλη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο επικεφαλής της Aegean έκανε λόγο για ένα «ξεκαθάρισμα» στον κλάδο των αερομεταφορών στον οποίο θα παραμείνουν μόνο οι υγιείς οικονομικά παίχτες. «Air Berlin, Alitalia και Monarch είναι σημαντικού μεγέθους εταιρείες που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις νέες ευκαιρίες που εμφανίζονται». Όσο για το αν φοβάται τυχόν απώλειες από την ανάπτυξη του δικτύου του ΟΣΕ, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει τον ΟΣΕ ως ανταγωνιστή και πρόσθεσε πως αν τα πάει καλά η νέα ιδιοκτησία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.

Σχολιάζοντας την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας σε επίπεδο εισιτηρίων, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ για μεταφορά επιβατών, υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατακόρυφα από το 9% που ήταν προ κρίσης στο 24%. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι για να μπορέσουν να δουλέψουν καλύτερα όλοι οι φορείς που εξαρτώνται από τον τουρισμό και για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις θα πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε χαμηλότερα τέλη τουλάχιστον κατά την περίοδο του χειμώνα.

Τέλος, από τις νέες αγορές αυτή που σχολιάστηκε περισσότερο ήταν εκείνη των Σκοπίων με τον κ. Βασιλάκη να λέει πως εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με το πώς θα πρέπει να εμφανίζεται ο κωδικός ονομασίας.

Στο δίκτυο πτήσεων της AEGΕAN για το 2018 προστίθενται 18 νέα δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 11 νέους προορισμούς από τη βάση της Αθήνας (Τορίνο, Παλέρμο, Μπολόνια και Λαμέτζια Τέρμε στην Ιταλία, Μάλαγα στην Ισπανία, Βασιλεία στην Ελβετία, Ζάγκρεμπ και Ζαντάρ στην Κροατία, Βίλνιους στη Λιθουανία, Κλουζ Ναπόκα στη Ρουμανία και Σκόπια στην ΠΓΔΜ) και 7 νέα δρομολόγια από την Περιφέρεια (Κέρκυρα – Μόσχα, Σαντορίνη – Τελ Αβίβ, Μύκονος – Τελ Αβίβ, Μύκονος- Βηρυτός, Ρόδος – Λυών, Ρόδος – Βηρυτός, Ηράκλειο – Βηρυτός). Συνεχίζοντας τη στρατηγική εστίασης στην ενίσχυση του κόμβου της Αθήνας, η οποία επιφέρει οφέλη τόσο για την ίδια την πόλη, όσο και για τις άλλες περιοχές και τα νησιά της χώρας, η AEGEAN το 2018 θα συνδέει την Ελληνική πρωτεύουσα με 81 προορισμούς εξωτερικού.

Παράλληλα, η AEGEAN προχώρησε ήδη σε αναβάθμιση των Lounges επιβατών σε Θεσσαλονίκη και Λάρνακα, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η εταιρεία αναβαθμίζει το Lounge επιβατών της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αρχές του 2018, θα ολοκληρωθεί το Νέο δεύτερο Lounge της Αθήνας για πτήσεις εκτός Schengen.