Αυτά τα διαγράμματα δείχνουν γιατί ο Τραμπ νίκησε την Κλίντον

Αυτά τα διαγράμματα δείχνουν γιατί ο Τραμπ νίκησε την Κλίντον

Είναι ακόμα η οικονομία, ανόητε.

του Κρις Μάθιους

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία προεδρικών εκλογών, και την έκανε παρά τις μεγάλες αντιξοότητες για τον ίδιο στην οικονομία.

Η Κλίντον είχε πολλούς οικονομικούς δείκτες υπέρ της, καθώς σχεδόν όλοι, εκτός από το ποσοστό ανεργίας, παρουσίαζαν μια γρήγορη βελτίωση της οικονομίας που μετακυλίετο στο μέσο Αμερικάνο. Ιδού πέντε γραφήματα από τον Τόρστεν Σλοκ, Επικεφαλής Διεθνή Οικονομολόγο της Deutsche Bank, που εμφανίζουν αυτή την εικόνα:

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόβλημα να παραιτηθούν από τη δουλειά τους όπως και πριν από την κρίση

Οι απολύσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών

Οι νέοι αισθάνονται την ανάκαμψη της οικονομίας

Η ισχυρή ζήτηση στην αγορά εργασίας μειώνει το ποσοστό των εργαζομένων εκτός εργασίας

Οι μισθοί αυξάνονται

Αυτό το τελευταίο διάγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση της δυναμικής των αντιξοοτήτων που υπερνίκησε ο Τραμπ. Πολλές μετρήσεις υποδηλώνουν ότι οι μισθοί στην Αμερική σε γενικές γραμμές αυξάνονται με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Όμως, η αύξηση στους μισθούς ήταν πρόσφατη ενώ οι μισθοί είχαν μείνει για μεγάλο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών χαμηλοί, βλάπτοντας πιθανότατα την Κλίντον.

Και δεδομένου ότι οι μισθοί είναι η πιο άμεση σχέση που έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι με την οικονομία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έψαχναν για αλλαγή.

Αλλά τι γίνεται με τα δεδομένα του κλάδου της μεταποίησης; Συνήθως ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της επιτυχίας του κυβερνώντος κόμματος είναι η τάση του δείκτη ISM σε έτος εκλογών, σύμφωνα με μια ανάλυση του Νέιτ Σίλβερ. Και αν αυτός ο δείκτης αυξάνεται, ανακάλυψε ο Σίλβερ, τότε ο υποψήφιος του απερχόμενου κόμματος μπορεί να υπολογίζει ότι θα νικήσει. Έτσι, ο δείκτης ISM τον Οκτώβριο έδειχνε ότι ο μεταποιητικός τομέας βρισκόταν σε άνοδο και, συνεπώς, προέβλεπε ότι η Κλίντον θα κερδίσει.

Παρ ‘όλα αυτά, με δεδομένο το γεγονός ότι η απασχόληση του μεταποιητικού κλάδου είναι πολύ μικρότερη σήμερα από ό, τι ήταν όταν ο Σίλβερ άρχισε τη συλλογή του δείγματος του, θα μπορούσε κανείς λογικά να περιμένει ότι η σχετική ισχύς του μεταποιητικού κλάδου, όσο μικρή και αν ήταν, θα επηρέαζε λιγότερο το εκλογικό σώμα σήμερα από ότι συνήθως. Και καθώς υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα στο περιθώριο από ποτέ, αυτοί κατέληξαν να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Τελικά, αν δει κανείς όλα τα διαγράμματα θα παρατηρήσει ότι οι πτώσεις στους οικονομικούς δείκτες ήταν πολύ μεγάλες και η ανάκαμψη πολύ μικρή. Και η υπομονή, όπως φαίνεται, για πολλούς Αμερικανούς είχε εξαντληθεί.

Έτσι, ενώ για τους περισσότερους από εμάς έγινε εμφανές μόνο το βράδυ της Τρίτης το μεγάλο και ίσως καθοριστικό τμήμα των Αμερικανών που ζητούσαν κάτι διαφορετικό, μια βαθύτερη ματιά στα οικονομικά δεδομένα θα έπρεπε να μας έχει προειδοποιήσει ότι η αλλαγή, στο πρόσωπο του Τραμπ, ήταν προδιαγεγραμμένη.