Αυτά τα τρία διαγράμματα δείχνουν ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο

Αυτά τα τρία διαγράμματα δείχνουν ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο

«Είναι η οικονομία ανόητε» αναφέρει το Fortune - Διαβάστε την ανάλυση. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του την Παρασκευή αποδέχτηκε και επίσημα το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ίδιος προσπάθησε να δώσει έμφαση ακόμα μια φορά στο κομμάτι της ασφάλειας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα απανωτά χτυπήματα στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες. «Το έγκλημα και η βία που σήμερα πλήττει τη χώρα μας θα τελειώσουν σύντομα» είπε.

Ο Τραμπ τόνισε ότι με την προεδρία του θα εγκαινιάσει μία νέα εποχή, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ΗΠΑ και τους πολίτες της. Μιλώντας για περίπου μία ώρα, ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα μιας χώρας που καταρρέει και βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Απευθυνόμενους στους «ξεχασμένους», όπως τους είπε, Αμερικανούς, τόνισε: «Εγώ είμαι η φωνή σας».

Πόσο όμως συμφωνούν μαζί του οι δείκτες τουλάχιστον στο κομμάτι της οικονομίας; Όπως αναφέρει το Fortune, αυτό που δεν έχει ειπωθεί σε χιλιάδες άρθρα και τηλεοπτικές συζητήσεις για τις εκλογές στις ΗΠΑ, είναι πώς ότι και να κάνει ο Τραμπ στη καμπάνια του, υπάρχουν μεταβλητές που σχετίζονται με την αμερικανική οικονομία και θα επηρεάσουν μια πιθανή επικράτησή του τον Νοέμβριο.

Ακολουθούν 3 διαγράμματα που ψαλιδίζουν τις πιθανότητες του:

Οι καταναλωτές αισθάνονται ισχυροί
Ο αναλυτής της Macquarie Capital Markets, David Doyle, τονίζει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι με βάση τα στοιχεία της FED το κατά κεφαλήν ποσό για καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθεί κατά 4,5% , ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από το 2006. Αυτός είναι ένας πολύ καλός δείκτης για το πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί πολίτες.

«Τα δεδομένα της μαρκοοικονομίας δείχνουν ότι ο παγκόσμιος οικονομικός γίγαντας των 13 τρισ. δολαρίων, δηλαδή οι Αμερικανοί καταναλωτές γίνονται ακόμα πιο δυνατοί» αναφέρει.

Τη μελέτη αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αναφέρει το Fortune.

Παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι στα επίπεδα που ήταν όταν ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον ή ο Ρόναλντ Ρήγκαν κέρδισαν τις εκλογές, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι ο μέσος καταναλωτής στις ΗΠΑ αισθάνεται καλά για την οικονομία, ενώ τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από την εκλογή Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Ο κλάδος των κατασκευών είναι ισχυρός
Πίσω στο 2011, ο αναλυτής και blogger Nate Silver δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία οι οικονομικοί δείκτες είχαν άμεση συσχέτιση με την εκλογή προέδρου. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών του, η πιο ισχυρή ένδειξη για το αν ένα κόμμα θα καταφέρει να μείνει στον Λευκό Οίκο ήταν ο κατασκευαστικός τομέας, όπως αποτυπώνεται από τον δείκτη ISM από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για το 2016 από τον Ιανουάριο ο δείκτης έχει κερδίσει 5%, και αν το μοντέλο του Silver είναι σωστό, δείχνει νίκη της Κλίντον.

Δείτε τα αναλυτικά δεδομένα και το διάγραμμα ΕΔΩ

 

Μεγάλη άνοδος στις θέσεις εργασίας
Η δεύτερη πιο σημαντική μεταβλητή, σύμφωνα με την ανάλυση του Silver, είναι η άνοδος των θέσεων εργασίας από το πρώτο στο τρίτο τετράμηνο σε μια εκλογική χρονιά. Μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το τρίτο τετράμηνο, αλλά μέχρι στιγμής ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας κυμαίνεται από 1,7% έως 2,3% σε σχέση με το 2015. Αν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί θα είναι αρκετός για νίκη των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το μοντέλο του Nate Silver.

 

Όπως τονίζει το Fortune, φυσικά και άλλοι παράγοντες, μη οικονομικοί, αναμένεται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο για την ανάδειξη του νικητή. Αλλά οι δείκτες δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον…