Αυτές οι αμερικανικές εταιρείες κρύβουν εμπόρους ναρκωτικών, γκάνγκστερ και τρομοκράτες

Αυτές οι αμερικανικές εταιρείες κρύβουν εμπόρους ναρκωτικών, γκάνγκστερ και τρομοκράτες

Το καθεστώς ίδρυσης μιας εταιρείας-βιτρίνας στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ευνοϊκό ακόμη και για όσους παρανομούν.

Καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τρομοκράτες και να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις, οι τρέχοντες νόμοι στις ΗΠΑ καθιστούν εύκολη για επικίνδυνους εγκληματίες την ίδρυση ανώνυμων εταιρειών.

Από απατεώνες έως έμποροι όπλων, κακόβουλοι δρώντες χρησιμοποιούν ψεύτικες εταιρείες για να υποκρύπτουν την πραγματική φύση των δραστηριοτήτων τους και να μεταφέρουν ανώνυμα χρήματα σε όλο τον κόσμο.

Γνωστές και ως εταιρείες-βιτρίνες, αυτές οι οντότητες – οι οποίες είναι απόλυτα νόμιμες – συχνά δεν έχουν αντικείμενο δραστηριοτήτων.

Και δεν βρίσκονται μόνο σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς και τα Νησιά Κάιμαν. Χιλιάδες τέτοιες εταιρείες βρίσκονται στις ΗΠΑ, χάρη στη μυστικότητα που η αμερικανική νομοθεσία προσφέρει στις εταιρείες – ιδιαίτερα στο Ντελαγουέαρ, στο Γουαϊόμινγκ, και στη Νεβάδα. Σ’ αυτές τις πολιτείες, η φορολογία είναι χαμηλή και απαιτούνται ελάχιστες πληροφορίες για τη σύσταση μιας εταιρείας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μια εταιρεία μπορεί να συσταθεί μέσα σε μερικά λεπτά χρησιμοποιώντας απλώς μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – δεν απαιτείται καν κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου.

Τη σύσταση αναλαμβάνουν ειδικοί μεσάζοντες για μερικά εκατοντάδες δολάρια. Αυτοί συχνά παρέχουν και πραγματικές διευθύνσεις, τις οποίες οι εταιρείες υιοθετούν ως δικές τους, και λειτουργούν ως σημεία επαφής για τις αιτήσεις προς τις κρατικές αρχές. Συχνά, επίσης, αυτοί ορίζουν τους διευθυντές των εταιρειών.

Αν και αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε πολλές νόμιμες εταιρείες – από μικρές επιχειρήσεις μέχρι εταιρείες της λίστας Fortune 500 – μπορούν επίσης να αποτελέσουν και ένα τέλειο εργαλείο για εγκληματίες που προσπαθούν να μείνουν στη σκιά.

Επειδή είναι δύσκολη η σύνδεση μιας εταιρείας-βιτρίνας με τον ιδιοκτήτη της, παραμένει ασαφές κατά πόσο – ή πόσο συχνά – τρομοκράτες όπως ο ISIS χρησιμοποιούν τέτοιες εταιρείες για τη λειτουργία τους.

Πάντως, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου – από το FBI μέχρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης – επισημαίνουν ότι οι εταιρείες-βιτρίνες μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά οχήματα για τη χρηματοδότηση τρομοκρατών.

Ο λόγος; Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να μεταφέρουν χρήματα και να απολαμβάνουν τη νομιμότητα της διατήρησης έδρας στις ΗΠΑ.

«Αυτό που καθιστά ελκυστικές τις εταιρείες-βιτρίνες είναι η ικανότητα κάποιου να κρυφτεί πίσω τους» λέει ο Ντένις Λόρμελ, πρώην πράκτορας του FBI. «Αυτή η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί εμπόδιο για τις αρχές επιβολής του νόμου»