Αυτές είναι οι 10 πόλεις με το υψηλότερο κόστος ζωής

Αυτές είναι οι 10 πόλεις με το υψηλότερο κόστος ζωής
A view of Tokyo Skytree, the world's tallest broadcasting tower at 634 metres (2080 feet), in Tokyo in this photo taken by Kyodo on May 21, 2012. The tower opened to the public on Tuesday, with hundreds of people entering the tower and its large shopping mall. Picture taken May 21, 2012. Mandatory Credit REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION SOCIETY MEDIA) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN - RTR32FP7 Photo: AFP

Δείτε ποιες άλλες πόλεις συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Το Τόκιο «επέστρεψε» στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου το 2017, αντανακλώντας την επιρροή του στην παγκόσμια οικονομία. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, η οποία ήταν η πιο δαπανηρή πόλη στον κόσμο μέχρι το 2012, ανέβηκε επτά θέσεις -στην τέταρτη- στη λίστα, το ίδιο και η Οζάκα, η οποία «σκαρφάλωσε» εννέα θέσεις και «προσγειώθηκε» στην πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit’s «Worldwide Cost of Living Survey» κύριος λόγος της μετατόπισής τους είναι η ενίσχυση του γιεν. Σταθερά στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, ενώ τρίτη πιο ακριβή πόλη του κόσμου αναδείχθηκε η Ζυρίχη, στεκόμενη «εμπόδιο» στην Ασία για την κυριαρχία της πρώτης πεντάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ασία θα αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2020, ενώ θα συνεισφέρει στα δυο τρίτα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την άλλη, η Ευρώπη σημειώνει ισχυρή παρουσία στη λίστα με τέσσερις πόλεις: Γενεύη, Παρίσι, Κοπεγχάγη και Ζυρίχη. Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν η μόνη πόλη της Ευρωζώνης που βρέθηκε στη λίστα, παραμένοντας «εξαιρετικά ακριβή για τους κατοίκους της», είπε ο EIU.

 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη ήταν η μόνη πόλη της Βόρειας Αμερικής, η οποία έκανε εμφάνιση στην πρώτη δεκάδα της λίστας, ωστόσο από την έβδομη βρέθηκε στην ένατη θέση, λόγω της υποχώρησης του δολαρίου.

Η σταθερότητα του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ ενίσχυσε τα νομίσματα του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα το Σίδνεϊ να ανέβει στην 14η θέση και η Μελβούρνη στη 15η.

Σύμφωνα με την έρευνα, η τέταρτη συνεχόμενη πρωτιά της Σιγκαπούρης οφείλεται κυρίως στο κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτων, το οποίο είναι το υψηλότερο στον κόσμο, καθώς και της ενδυμασίας.

Το γεγονός ότι στην Ασία θα βρείτε ορισμένες από τις πιο ακριβές μητροπόλεις του κόσμου, δεν σημαίνει ότι δεν θα βρείτε ορισμένες και από τις πιο φθηνές. Πόλεις της Νότιας Ασίας, όπως το Μπάνγκαλόρ, η Βομβάη και το Νέο Δελχί θεωρούνται εξαιρετικά οικονομικές για να τις επισκεφθεί κανείς.