Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών

Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών
Females at meeting

Τί δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της οργάνωσης European Women on Boards.

της Claire Zillman

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η οργάνωση European Women on Boards (Ευρωπαίες Γυναίκες σε Διοικητικά Συμβούλια) δημοσιοποίησε τον πρώτο της δείκτη έμφυλης ποικιλομορφίας και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Η Γαλλία έχει με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών με 44,2%.

Ο δείκτης αξιολόγησε την εκπροσώπηση των δύο φύλων στις 200 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες σε εννέα κράτη – Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές. Από τις 30 γαλλικές εταιρείες που εξετάστηκαν στα πλαίσια της μελέτης, 28 είχαν διοικητικά συμβούλια που ήταν τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο …γένους θηλυκού.

Ιδού τα ακριβή ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών ανά χώρα:

Γαλλία                         44,2%

Ιταλία                         36,5%

Γερμανία                     33,7%

Φινλανδία                   33,3%

Βέλγιο                         32,7%

Ολλανδία                    31,7%

Ηνωμένο Βασίλειο     29,9%

Ισπανία                       24,6%

Τσεχία                         19,0%

Εκτός από τη γενική πρόοδο των κρατών όσον αφορά την έμφυλη ποικιλομορφία, η έκθεση υπογράμμισε ως ξεχωριστές περιπτώσεις τις εξής εταιρείες:

  • Η γαλλική Kering, μητρική πολυτελών εμπορικών σημάτων όπως η Gucci και η Alexander McQueen, επιλέχθηκε ως η κορυφαία εταιρεία από πλευράς πολυμορφίας φύλου, με τις γυναίκες να αποτελούν το 60% των μελών του διοικητικού συμβουλίου της.
  • Ο γαλλικός όμιλος υπηρεσιών φιλοξενίας Sodexo, εντωμεταξύ, ξεχώρισε ως η εταιρεία με τον υψηλότερο βαθμό ποικιλομορφίας στο διοικητικό συμβούλιο – με 53,8% γυναίκες – μεταξύ των επιχειρήσεων με γυναίκα πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
  • Ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline έχει την υψηλότερη έμφυλη ποικιλομορφία με 45,5% μεταξύ των εταιρειών με γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο. Της συγκεκριμένης εταιρείας ηγείται η Emma Walmsley.

Στο Most Powerful Women International Summit του Fortune στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της Sodexo, Sophie Bellon, εξέφρασε την υποστήριξή της για τη δημιουργία νομικών μηχανισμών που να υποχρεώνουν τις εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη ύπαρξης έμφυλης πολυμορφίας. Η ίδια πιστεύει ότι «αυτό που είναι μετρήσιμο γίνεται».

«Όταν θέλεις μια επιχείρηση να βελτιώσει τις πωλήσεις ή την κερδοφορία της, απλά δίνεις έναν στόχο και όλοι ευθυγραμμίζονται», ανέφερε. Η ποικιλομορφία του διοικητικού συμβουλίου είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα, και άρα αξίζει να την προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο.