«Αυθεντικό» το βίντεο του αποκεφαλισμού του Βρετανού ομήρου

«Αυθεντικό» το βίντεο του αποκεφαλισμού του Βρετανού ομήρου

Διεθνής αποτροπιασμός για τη νέα εκτέλεση - Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών 930 Γάλλοι υπήκοοι έχουν ταχθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών.

«Όλα δείχνουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το βίντεο όπου το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της εκτέλεσης διά αποκεφαλισμού του ομήρου Ντέιβιντ Χέινς.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκτέλεση ομήρου κατ’ αυτόν τον τρόπο έπειτα από εκείνες των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που επίσης κρατούνταν όμηροι στη Συρία, του Τζέιμς Φόλεϊ και του Στίβεν Σοτλοφ.

Προσηλωμένος στο ανθρωπιστικό του έργο από το 1999, ο Ντέιβιντ Χέινς, ένας Σκωτσέζος ηλικίας 44 ετών, απήχθη στη Συρία το Μάρτιο του 2013. Η εκτέλεσή του συμπίπτει χρονικά με την απόφαση του Λονδίνου να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών προκειμένου να συγκροτήσουν ένα διεθνή συνασπισμό που θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο βίντεο της εκτέλεσης, η εξτρεμιστική οργάνωση απειλεί να εκτελέσει ένα άλλο Βρετανό όμηρο, τον Άλαν Χένινγκ.

Η γαλλική προεδρία καταδίκασε σήμερα την «αποτρόπαια δολοφονία» του Βρετανού ομήρου. «Η αποτρόπαιη δολοφονία του Ντέιβιντ Χέινς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί εναντίον του Daesh (αραβικά ακρωνύμιο του IΚ), οργάνωσης της δειλίας και της αχρειότητας. Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς και στη Βρετανία», επισημαίνει η γαλλική προεδρία.

Εννιακόσια τριάντα πρόσωπα από τη Γαλλία εκτιμάται ότι εμπλέκονται σήμερα στη τζιχάντ, τον ισλαμικό ιερό πόλεμο, στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

«Οι 930 Γάλλοι και ξένοι υπήκοοι που διαμένουν συνήθως στη Γαλλία εμπλέκονται σήμερα στη τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ. 350 βρίσκονται επί του πεδίου, ανάμεσά τους 60 γυναίκες. Περί τους 180 έχουν φύγει από τη Συρία και 170 είναι σε σημεία διαμετακόμισης προς την περιοχή, 230 εξέφρασαν την πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί. Στο σύνολο των 930 ατόμων προστίθενται 36 που έχασαν τη ζωή τους εκεί», τόνισε.

Στη Γαλλία, πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση έκανε λόγο για περίπου 950 εμπλεκόμενα πρόσωπα με την ακόλουθη κατανομή: 350 επί του πεδίου, 150 σε σημεία διαμετακόμισης, 180 προς επιστροφή, 220 με πρόθεση να αναχωρήσουν για εκεί.

Και η Αυστραλία στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους
Η Αυστραλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ.

Απαντώντας σε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ, η Αυστραλία θα αναπτύξει δύναμη 600 ανδρών μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντάργουιν, ο πρωθυπουργός Αμποτ δήλωσε ότι η ανάπτυξη των 600 στρατιωτών -400 αεροπόρων και σχεδόν 200 ακόμη στρατιωτών- στα ΗΑΕ, γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Δεν πρόκειται για «μονάδες μάχης», τόνισε. Όμως, η Αυστραλία θέλει να «συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση». Η Καμπέρα θέλει να «μετάσχει στις διεθνείς επιχειρήσεις λόγω της απειλής που συνιστά η λατρεία του θανάτου όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας».

Η Καμπέρα θέλει επίσης να αναπτύξει στα ΗΑΕ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οκτώ μαχητικά αεροσκάφη RAAF F/A18, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους που θα παράσχουν βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις.

Η Αυστραλία ήδη συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό, στο πλευρό των Αμερικανών, στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πολεμοφοδίων, στις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ, καθώς και στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και αεροσκαφών μόλις δύο ημέρες μετά την αύξηση από την Καμπέρα του επιπέδου συναγερμού κατά της απειλής που αποτελούν οι αυστραλοί τζιχαντιστές που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο βίντεο με εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από το Ισλαμικό Κράτος

Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα «κυνηγήσουν» το Ισλαμικό Κράτος

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο