Αυτή η χώρα μπορεί την επόμενη χρονιά να απαγορεύσει το Facebook

Αυτή η χώρα μπορεί την επόμενη χρονιά να απαγορεύσει το Facebook
epa05932009 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

 

Μια ανακοίνωση η οποία έχει ήδη φουντώσει τα σενάρια για το μέλλον του Facebook στη Ρωσία,εξέδωσε την Τετάρτη η αρμόδια αρχή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Σύμφωνα με την Roskomnadzor, το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο βρίσκεται στο μικροσκόπιο ερευνών για το κατά πόσο λειτουργεί με βάση τη ρωσική νομοθεσία για τα δεδομένα των χρηστών.

Η συγκεκριμένη αρχή είχε ήδη προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μπλοκάρει σε όλη τη χώρα το Facebook εάν αυτό δεν συμμορφωθεί με τους εγχώριους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία ιστοσελίδων στη Ρωσία, οι οποίοι απαγορεύουν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

«Στο κοντινό μέλλον η Roskomnadzor σχεδιάζει μια σειρά από ελεγκτικές ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό να αναλύσουν τις δραστηριότητες των διαχειριστών του Facebook που αφορούν τους Ρώσους χρήστες», ανέφερε η ελεγκτική αρχή της χώρας.

Με βάση την επιχειρηματολογία αυτή, ήδη από το 2014 το ρωσικό κράτος έχει νομοθετήσει υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών του στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι επικριτικές φωνές που κάνουν λόγο για μια προσπάθεια φίμωσης του διαδικτύου στη Ρωσία, μέσω της επίκλησης της προστασίας δεδομένων.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του LinkedIn το οποίο δεν είναι προσβάσιμο από το 2016 στη Ρωσία, έπειτα από σχετική απόφαση της Roskomnadzor. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να βρεθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την ίδια νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, η σελίδα παραμένει ακόμη και σήμερα μη προσβάσιμη σε όλη τη Ρωσία.