Αυτή η χώρα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Αυτή η χώρα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2016
Photo:

Oι επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη συνολική ανάπτυξη.

Οι Φιλιππίνες ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Ο ρυθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών ετών για τη χώρα και ξεπερνάει τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης 6,8% του πρώτου τριμήνου όσο και την πρόβλεψη της έρευνας γνώμης του Reuters για ανάπτυξη 6,7%.

Η Κίνα ανακοίνωσε ανάπτυξη 6,7% για το δεύτερο τρίμηνο ενώ η Ινδία, που είχε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου με 7,9%, θα ανακοινώσει τα αντίστοιχα στοιχεία για τον Απρίλιο – Ιούνιο στις 31 Αυγούστου.

Ένας παράγοντας που συνέβαλλε στην αύξηση της ανάπτυξης στις Φιλιππίνες το δεύτερο τρίμηνο ήταν η αύξηση των «προεκλογικών» δαπανών – οι προεδρικές εκλογές έλαβαν χώρα στις 9 Μαΐου και τις κέρδισε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο Υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού Ερνέστο Πέρνια δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η υψηλή επίδοση του δεύτερου τριμήνου «αυξάνει την πιθανότητα επίτευξης» του στόχου της κυβέρνησης των Φιλιππίνων για ανάπτυξη 6% – 7% για όλο το 2016.

Η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη συνολική ανάπτυξη, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας καθώς αυξήθηκε κατά 7,3% αντιστοίχως.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στις Φιλιππίνες έχει παραμείνει πάνω από 6% από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι σήμερα, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση μαζί με εμβάσματα από το εξωτερικό και χαμηλό πληθωρισμό συνέβαλλαν στην αντιστάθμιση της πτωτικής παγκόσμιας ζήτησης για τις εξαγωγές της χώρας.

Το πρώτο μισό του έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Από τον Μάιο του 2015, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% – 4%, επιτρέποντας στη νομισματική αρχή της χώρας να διατηρεί σταθερή την πολιτική της.

Πηγή: Fortune.com