Αυτή η εταιρεία θα…τυπώσει τρισδιάστατα ένα σπίτι για εσάς

Αυτή η εταιρεία θα…τυπώσει τρισδιάστατα ένα σπίτι για εσάς

Για μόλις 10.000 δολάρια.

του Don Reisinger

Η φτηνή κατοικία είναι κρίσιμος παράγοντας για τη στέγαση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και πλέον, χάρη στις νέες τεχνολογίες, το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού μειώνεται.

Στο SXSW, μια startup με την επωνυμία ICON και με έδρα στο Τέξας αποκάλυψε την πρόθεσή της να …εκτυπώσει ένα σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με το The Verge, που δημοσίευσε πρώτο τα σχέδια της ICON, το σπίτι τρισδιάστατης εκτύπωσης θα κατασκευαστεί από τσιμέντο. Η κατασκευή του, που θα εκτελεστεί από μεγάλα ρομπότ 3D θα απαιτήσει μία ημέρα για να ολοκληρωθεί.

Και το καλύτερο απ’ όλα; Τα σπίτια αυτά θα κοστίζουν μόλις 10.000 δολάρια. Η ICON, μάλιστα, ελπίζει ότι τελικά το κόστος θα πέσει στα 4.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ICON θέλει να φέρει τη φτηνή κατοικία στους 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υπολογίζεται ότι δεν έχουν επαρκή στέγαση.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει να φέρνει σε πέρας την αποστολή της στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει εκατό τέτοια σπίτια κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Η ICON ελπίζει ότι αυτός ο τρόπος κατασκευής κατοικιών θα φτάσει μελλοντικά και σε άλλες χώρες.

Για την τρισδιάστατη εκτύπωση του κτιρίου, η ICON δημιουργεί πρώτα μια αποτύπωση. Στη συνέχεια, τοποθετεί την αποτύπωση αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που λέει στον τεράστιο εκτυπωτή πώς και πού να τοποθετήσει το τσιμέντο.

Σύμφωνα με το The Verge, η ICON μπορεί να κατασκευάσει σπίτια μεγέθους έως και 75 τετραγωνικών μέτρων. Το πρώτο μοντέλο της διαθέτει σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, μπάνιο, και βεράντα!

Πολλοί ειδικοί του κλάδου τονίζουν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση φέρνει την επανάσταση στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και αυτή η τάση θα ενταθεί στο μέλλον. Οι εκτυπωτές μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά υλικών – όπως π.χ. τσιμέντο – και να δημιουργούν μια τρισδιάστατη κατασκευή.

Και κάπως έτσι, οι μικροί τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή παιχνιδιών, ας πούμε, ενώ οι μεγάλοι εκτυπωτές θα κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της φτηνής κατοικίας.