Αυτή η πόλη – κράτος απαγορεύει την κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων στους δρόμους της

Αυτή η πόλη – κράτος απαγορεύει την κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων στους δρόμους της
epa06204120 A general view of the skyline of the Marina Bay Sands and illuminated portion of Marina Bay Street Circuit race track in Singapore, 14 September 2017. The Singapore Formula One Grand Prix will take place on 17 September 2017. EPA/LYNN BO BO

Κανένα νέο αυτοκίνητο δεν θα βγει στους δρόμους της τουλάχιστον ως το 2020.

 

Από τον προσεχή Φεβρουάριο η Σιγκαπούρη θα απαγορεύσει την κυκλοφορία νέων οχημάτων στους δρόμους της.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να μειώσουν την ετήσια αύξηση κυκλοφορίας νέων οχημάτων από το 0,25% στο 0%, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters. Βασικές αιτίες της απόφασης αυτής ήταν η έλλειψη χώρου αλλά και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περίπου το 25% της συνολικής έκτασης της πόλης – κράτος καλύπτεται από το οδικό της δίκτυο, και το 2016 κυκλοφορούσαν στους δρόμους της περίπου 600.000 αυτοκίνητα.

Η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ αυστηρή. Με τον πληθυσμό της να αυξάνεται κατά 40% από το 2000 μέχρι σήμερα, η ιδιοκτησία και πώληση αυτοκινήτων γίνεται μέσω δημοπρασιών που ελέγχονται από το κράτος με βάση τα διαθέσιμα ετήσια δεδομένα. Για αυτόν τον λόγο η τιμή ενός αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη μπορεί να είναι και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αγορά του ίδιου μοντέλου στις ΗΠΑ.

Όμως στη χώρα έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στα μέσα μεταφοράς. Οι νέες υποδομές σταθερής τροχιάς κόστισαν 14,7 δισ. δολάρια και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της έφτασε τα 2,9 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η χώρα επένδυσε ακόμη 2,9 δισ. δολάρια σε ένα νέο πενταετές πρόγραμμα για την αγορά αστικών λεωφορείων.