Αυτή είναι η «Λευκής Βίβλος» της Βρετανίας για το Brexit

Αυτή είναι η «Λευκής Βίβλος» της Βρετανίας για το Brexit

Το Λονδίνο αφήνει τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, αλλά και κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για τη νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, το οποίο έχει προκαλέσει την παραίτηση δύο υπουργών. Από την πλευρά του, το Λονδίνο αφήνει τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, αλλά και κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για τη νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, που παρουσίασε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, φαίνεται να θεωρεί πια πως το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετά Brexit εποχή είναι μία «Συμφωνία Σύνδεσης», ανάλογη με αυτή που ρυθμίζει σήμερα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.

Στη Λευκή Βίβλο εγκαταλείπεται το αίτημα για προνομιακή μεταχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε ένα σαφές πλήγμα για το Σίτι, που δεν εξασφαλίζει όπως θα ήθελε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως η νέα σχέση δεν μπορεί να διατηρεί τη σημερινή ελεύθερη πρόσβαση που προσφέρει το καθεστώς «διαβατηρίων» στις τράπεζες, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία βαθύτερη εκδοχή του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώρισης.

«Το νέο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα βασίζεται στην αρχή της αυτονομοίας του κάθε μέρους επί των αποφάσεων για την πρόσβαση στην αγορά του» αναφέρεται στο έγγραφο των 100 σελίδων.

Ενώ οι τράπεζες και οι άλλες υπηρεσίες μένουν ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για το καθεστώς τους, το καθεστώς του εμπορίου αγαθών θα μείνει στενά συνδεδεμένο με την κοινότητα των 27 μελών. Κεντρικό ρόλο στο όραμα της Μέι διαδραματίζει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», με συνδεόμενα τελωνειακά συστήματα και πανομοιότυπο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά, τα αγροτικά και άλλα αγαθά. Δεν θα επιβάλλονται δασμοί.

«Σειρά σας να απαντήσετε»

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι εξαρτάται τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει μετά τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης Λευκής Βίβλου για το Brexit.

«Τώρα, είναι ώρα για την ΕΕ να απαντήσει, προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας. Ελπίζω, πιστεύω ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία αποχώρησης που να απαιτεί το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατόν».