Το Facebook έχει πλέον τη δική του συσκευή βιντεοκλήσεων

Το Facebook έχει πλέον τη δική του συσκευή βιντεοκλήσεων

Η άφιξη της συσκευής έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το κοινωνικό δίκτυο, καθώς αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του.

Η αποστολή του Facebook έχει υπάρξει για καιρό το να συνδέει τους χρήστες με τους φίλους και την οικογένειά τους. Τώρα, για πρώτη φορά, θα πουλάει μια συσκευή για να το επιτυγχάνει αυτό.

Την Δευτέρα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα μίνι υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Με την προσωνυμία «Portal», η συσκευή διαθέτει οθόνη και μικρόφωνο που είναι σχεδιασμένο για κουζίνες και σαλόνια.

Αυτό το νέο προϊόν εισάγει δυναμικά την εταιρεία στην αναδυόμενη αγορά των έξυπνων ηχείων, που είναι ήδη σε ανάπτυξη, με τους ανταγωνιστές, όπως η Amazon, η Google και η Apple να έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στον εν λόγω τομέα. Η εταιρεία ερευνών International Data Corporation εκτιμά ότι η αξία των έξυπνων ηχείων στην αγορά θα διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, από 11,8 δισ. δολάρια το 2018 στα 27,8 δισ. δολάρια το 2022.

Αν και το Facebook ήδη πουλά τα headset εικονικής πραγματικότητας Oculus, η συσκευή βιντεοκλήσεων Portal είναι το πρώτο καταναλωτικό προϊόν που έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία. Και ενώ τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας δεν έχουν ακόμα «πιάσει» στην αγορά, η έρευνα των αναλυτών υποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν ηχεία που συνδέονται στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Το Facebook θα κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις της συσκευής βιντεοκλήσεων, η οποία αρχικά θα διατίθεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Το Portal θα κοστίζει 199 δολάρια για την έκδοση με την οθόνη των 10 ιντσών και το οποίο θα ζυγίζει 1,2 κιλά. Από την άλλη το Portal+ θα κοστίζει 349 δολάρια, και θα έχει μια μεγαλύτερη, περιστρεφόμενη οθόνη 15,6 ιντσών, και θα ζυγίζει 3,3 κιλά.

Προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια κλήση, θα πρέπει να πείτε «Hey Portal» προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συσκευή και στη συνέχεια να ζητήσετε να καλέσει μια από τις επαφές σας μέσω του Facebook Messenger. Το να διαθέτετε λογαριασμό στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απαραίτητο προς το παρόν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κλήση. Οι χρήστες που θα λαμβάνουν αυτές τις κλήσεις δεν θα χρειάζεται να έχουν ένα Portal, και μπορούν αντ’ αυτού να τους καλέσουν στα κινητά τους τηλέφωνα, εφ’ όσον φυσικά διαθέτουν Facebook Messenger.

Ένας μικρός αριθμός εφαρμογών θα είναι διαθέσιμα στο Portal, συμπεριλαμβανομένων των Spotify, Pandora, the Food Network, και την υπηρεσία για βίντεο του Facebook, το Facebook Watch. Στελέχη του Facebook δήλωσαν ότι και άλλες εφαρμογές για βίντεο, όπως το Netflix και το YouTube μπορεί να προστεθούν στη συνέχεια. Αν το Portal συμπεριλάβει τελικά διάφορες εφαρμογές streaming για βίντεο και μουσική, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως μια μικρή ραδιο-τηλεόραση.

Η άφιξη του Portal έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Facebook, το οποίο αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του. Τον προηγούμενο μήνα, το κοινωνικό δίκτυο δήλωσε ότι υπέστη ένα χακάρισμα τεραστίων διαστάσεων, που ίσως έχει θέσει σε κίνδυνο προσωπικές πληροφορίες λογαριασμών περίπου 50 εκατ. χρηστών. Παράλληλα, η ανάπτυξη του Facebook στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει παρουσιάσει μείωση, κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά για την μελλοντική του πορεία. Αυτός ίσως είναι και ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία επιλέγει να επεκταθεί στον χώρο των ηλεκτρονικών. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για την εταιρεία, κυρίως με ανταγωνιστές όπως η Amazon και η Google να επεκτείνονται και αυτές στο χώρο των έξυπνων οικιακών gadget.

Αναμένοντας ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών, ιθύνοντες του κοινωνικού δικτύου υπογράμμισαν ότι η συσκευή δεν θα καταγράφει τα πρόσωπα των χρηστών και δεν θα επαφίεται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Επίσης, όσον αφορά την κάμερα, οι χρήστες θα πρέπει να την ανοίξουν χειροκίνητα, και μόνο κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, κάτι το οποίο καθησυχάζει τους καταναλωτές ότι θα προσωπικά τους δεδομένα δεν θα δημοσιευτούν σε τρίτους.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ψηφιακή βοηθός της Amazon, Alexa, θα είναι προεγκατεστημένη. Με την Alexa, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράσουν πράγματα από την Amazon και να πραγματοποιήσουν διάφορες δουλειές, όπως το να καλέσουν ταξί από την Uber.

Το Portal θα ξεκινήσει να διανέμεται τέλη Νοεμβρίου, πάνω στην ώρα για την εορταστική περίοδο.

Το εάν το Portal του Facebook θα αποτελέσει μια εμπορική επιτυχία, θα υποδεικνύει το κατά πόσο οι καταναλωτές εμπιστεύονται την εταιρεία, ιδιαίτερα καθώς ανοίγουν όλο και περισσότερο την «πόρτα» των σπιτιών τους στο Facebook.

Φωτογραφίες: Facebook