Αυτοί είναι οι νικητές του Social Impact Award Greece 2017

Αυτοί είναι οι νικητές του Social Impact Award Greece 2017

Η μεγαλύτερη γιορτή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έφτασε στο αποκορύφωμά της!

Σε πανηγυρικό κλίμα και με την αίθουσα του Impact Hub Athens κατάμεστη από φοιτητές, κοινωνικούς επιχειρηματίες, μέντορες και μέλη της κριτικής επιτροπής, η μεγαλύτερη γιορτή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έφτασε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στο αποκορύφωμά της!

Έπειτα από μια πολύμηνη εκπαιδευτική διαδικασία που περιελάμβανε εξειδικευμένα workshop, συναντήσεις και pitching ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής και ενός υπερεπιτυχημένου ενταντικού Social Entrepreneurship Bootcamp, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υποψήφιοι τελειοποίησαν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και ανέπτυξαν τις επιχειρηματικές δεξιότητές τους, ήρθε η ώρα για την ανάδειξη των τριών νικητών!

«Το Social Impact Award είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα “μεταμφιεσμένο” σε διαγωνισμό» όπως είπε χαρακτηριστικά καλωσορίζοντας το κοινό ο Δημήτρης Κοκκινάκης, συνιδρυτής του Impact Hub Athens, το οποίο διοργανώνει το θεσμό στη χώρα μας εδώ και τέσσερα χρόνια. «Κάθε χρόνο, η τελετή απονομής του Social Impact Award θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπίπτει με τα γενέθλια του Impact Hub Athens, καθώς ήταν πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάβαμε, τέσσερα χρόνια πριν όταν και άνοιξε τις πόρτες του το Impact Hub στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, την ύπαρξη του οποίου αναγνωρίσαμε ως αναγκαία από την πρώτη στιγμή, για την εκπαίδευση γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αυτής διαδικασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, οκτώ (8) ομάδες κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση του Social Impact Award Greece 2017. Από αυτές, μόνο τρεις (3) κατάφεραν να αναδειχθούν #SIAwinners λαμβάνοντας -ισότιμα- χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 9.000€, υπηρεσίες incubation καθώς και την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο πανευρωπαϊκό SIA Summit στο Βελιγράδι στο τέλος του μήνα.

 Οι Νικητές!

Το βραβείο Κοινού που προέκυψε μέσα από τη διαδικτυακή ψηφοφορία (community voting) δόθηκε στην ομάδα του Labyrinth of Senses.

To βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία, όπου κυριαρχούν η αφή, η ακοή, η όσφρηση και η όραση, κατάφερε να συγκεντρώσει 558 ψήφους, από τις 3639 που κατατέθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Τα βραβεία της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκαν στο uSea– μια εφαρμογή smartphone για την καταγραφή των θαλάσσιων ξενικών εισβολικών ειδών στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και συλλογή στοιχείων από τους ίδιους τους χρήστες και στο Career Sign, έναν οργανισμό που παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική για θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε άτομα με αναπηρία ή άλλες δυσκολίες.

«Aν και αρχίζετε σήμερα, ο κόσμος σας ανήκει!» είπε η Μαρίνα Σαρλί, συντονίστρια Ευρώπης για το Impact Hub Network και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, απευθυνόμενη τόσο στους νικητές αλλά και σε όλες τις ομάδες που πέρασαν από την εκπαιδευτική διαδικασία του Social Impact Award.

Τι είναι το Social Impact Award

Το Social Impact Award (SIA) είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται παράλληλα σε 18 χώρες της Ευρώπης. Στόχος του είναι να αναδείξει νέες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκουν λύσεις για τις κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας και να υποστηρίξει την έννοια και την πρακτική της νεανικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το Social Impact Award απευθύνεται σε φοιτητές και νέους που θέλουν να φέρουν μία αλλαγή στην κοινωνία, αξιοποιώντας καινοτόμες και δημιουργικές μεθόδους και αναπτύσσοντας τις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Η θεματολογία των ιδεών, που κατατίθενται, μπορεί να ποικίλει και να αφορά σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, η ενέργεια, η τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ισότητα κ.ά. Κάθε χρόνο, τρεις -ισάξιοι- νικητές αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, σε κάθε χώρα. Ο ένας νικητής αναδεικνύεται απευθείας από το κοινό μέσα από διαδικασία online ψηφορίας (community voting) ενώ οι δύο άλλοι νικητές ανακοινώνονται από την κριτική επιτροπή. Στη φετινή διοργάνωση του Social Impact Award, που για μία ακόμη χρονιά έχει αναλάβει το Impact Hub Athens, υποστηρικτής είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust, που θα παρέχει οικονομική υποστήριξη ύψους 3.000€ για την κάθεμία από τις τρεις νικήτριες ομάδες.

Η κριτική επιτροπή του Social Impact Award Greece 2017:

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ολίβια Κυριακίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Διευθύντρια της Μονάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημήτρης Κουλέτσης, Development Officer, The People’s Trust

Νώπη Ρωμανίδου Μanaging Director – Strategic Marketing & PR Company, Ally Founder & Owner – The DoitEco Project

Ελένη Σαλαβού, Επίκουρη Καθηγήτρια ΟΠΑ / Ιδρυτικό μέλος ερευνητικής μονάδας κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Μαρίνα Σαρλί , Συντονίστρια Ευρώπης για το Impact Hub Network

Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Paul Kidner, Γενικός Διευθυντής The People’s Trust

Περισσότερες πληροφορίες για το Social Impact Award εδώ και εδώ.