Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στη Μεγάλη Βρετανία

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στη Μεγάλη Βρετανία
Photo:

Αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες φιγουράρουν στη λίστα των The Sunday Times με τους ισχυρότερους του Ην. Βασιλείου.

Σημαντική συμμετοχή έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στη λίστα που δημοσίευσαν οι The Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους ανθρώπους ή οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτος στη λίστα έρχεται ο κυπριακής καταγωγής Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη. Βρίσκονται στη θέση 62 της συνολικής Rich List με συνολική περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών.

 

Στον κ. Δαυίδ ανήκει μεταξύ άλλων και η υπηρεσία live-streaming FilmOn ενώ η οικογένεια Λεβέντη, μέλος της οποίας είναι ο κ. Δαυίδ, εκτιμάται ότι κατέχει ένα μερίδιο αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων στην Coca-Cola HBC.

Άλκης Δαυίδ στο Fortune: Έτσι θα «αναστήσω» τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της ιστορίας

Στη δεύτερη θέση ο 56χρονος Τέλης Μυστακίδης, επικεφαλής του τμήματος χαλκού του ελβετικού μεταλλευτικού κολοσσού Glencore. Βρίσκεται στη θέση υπ’ αριθμόν 72 με περιουσία που υπολογίζεται στα 1,9 δισεκατομμύρια λίρες.

Στην «ελληνική» λίστα ακολουθεί ο Άντονι Γκριν της οικογένειας Ζοχώνη, μιας οικογένειας με παράδοση στην παρασκευή σαπουνιών (εταιρεία PZ Cussons που παρασκευάζει τα Imperial Leather και Carex). Ο κ. Γκριν Βρίσκεται στη θέση 166 της Rich List με συνολική περιουσία 811 εκατομμυρίων λιρών.

Στο νούμερο 174 βρίσκεται με περιουσία 775 εκατ. λιρών ο 47χρονος Κρις Ρόκος, συνιδρυτής του hedge fund Brevan Howard και της επενδυτικής εταιρείας Rokos Capital Management, ενώ στο νούμερο 221 βρίσκονται οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Λογοθέτης του Ομίλου Libra.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και τα ακίνητα και η περιουσία του εκτιμάται στα 650 εκατ. λίρες.

Στο νούμερο 221 της λίστας φιγουράρει ο γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Μιχαήλ Λαιμός με 605 εκατ. λίρες υπολογιζόμενη περιουσία, ενώ στο 560 βρίσκεται ο Άλεξ Γουλανδρής και η οικογένειά του με περιουσία που αγγίζει τα 210 εκατ. λίρες.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία για το 2018 είναι ο αυτοδημιούργητος Τζιμ Ράτκλιφ από ένα προάστιο του Μάντσεστερ, γιος ξυλουργού, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία χημικών Ineos, τη μεγαλύτερη πλέον βρετανική ιδιωτική εταιρεία. Η περιουσία του 65χρονου Βρετανού ανέρχεται στα 21,050 δισεκατομμύρια λίρες. Πέρυσι ο Ράντκλιφ βρισκόταν στο νούμερο 18 της αντίστοιχης λίστας.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ινδικής καταγωγής αδερφοί Σρι και Γκόπι Χιντούτζα, πρώτοι στην περσινή λίστα, με 20,644 δισεκατομμύρια λίρες. Δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιομηχανικών κατασκευών και των χρηματοοικονομικών.

Τρίτος με 15,259 δισεκατομμύρια λίρες είναι ο ουκρανικής καταγωγής σερ Λεν Μπλαβάτνικ, που διατηρεί ποικίλες επενδύσεις και δραστηριοποιείται στους τομείς της μουσικής και των ΜΜΕ.