Αυτή είναι η startup στον κλάδο του fintech που κατακτά τη Βόρεια Αμερική

Αυτή είναι η startup στον κλάδο του fintech που κατακτά τη Βόρεια Αμερική

Η Plaid σκοπεύει να επεκταθεί διεθνώς, με τη στήριξη της Goldman Sachs.

Οι καταναλωτές που έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μια φορά εφαρμογή για να διαχειριστούν οποιαδήποτε πτυχή των οικονομικών τους, έχουν πιθανότατα χρησιμοποιήσει την Plaid, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν.

Οι εταιρείες Fintech, από οικονομικούς συμβούλους έως «ιχνηλάτες» προϋπολογισμού και δανειστές, εξαρτώνται απ’ αυτή την ελάχιστα γνωστή startup. Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Plaid παρέχει την τεχνολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές να συνδέουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με πληθώρα εφαρμογών για κινητά, όπως το Venmo (για δωρεάν πληρωμές), το Robinhood (για αγοραπωλησία μετοχών χωρίς προμήθεια), τους οικονομικούς συμβούλους Betterment και Wealthfront, και το Coinbase (ανταλλακτήριο Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων).

Τώρα, η Plaid, η οποία συγκέντρωσε 44 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, που ηγήθηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια υπό την ηγεσία της Goldman Sachs Investment Partners, σκοπεύει να επεκταθεί διεθνώς.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εφαρμογή της είναι πλέον διαθέσιμη για πρώτη φορά στον Καναδά – και είναι συμβατή τόσο με αμερικανικά όσο και καναδικά δολάρια. Αυτό αποτελεί μια κίνηση που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τις επεκτάσεις των πελατών της στον Καναδά και για να προσελκύσει νέους παίκτες του fintech από τον Καναδά.

Η Plaid έχει γίνει απαραίτητη σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας των χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών, λέει ο Christopher Dawe, επικεφαλής της ομάδας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Goldman Sachs Investment Partners: «Τροφοδοτεί χιλιάδες εφαρμογές και εκατομμύρια χρήστες βασίζονται στην Plaid κάθε μέρα».

Ο Καναδάς είναι μια ευκαιρία για να αυξηθεί περαιτέρω η εμβέλεια της Plaid.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε τα χρήματα ευκολότερα για όλους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν τη οικονομική πραγματικότητα που επιθυμούν», λέει ο Zach Perret, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Plaid. «Και αυτή η αποστολή μας δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ».

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) της Plaid ως βάση για την κατασκευή των δικών τους προϊόντων fintech, και σ’ αυτόν τον ασφαλή τρόπο, βασίζεται η σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών των πελατών.

Η επέκταση της Plaid στον Καναδά είναι ένδειξη ότι η εκκολαπτόμενη βιομηχανία fintech βρίσκεται σε άνοδο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η TransferWise, μια startup διασυνοριακών πληρωμών με έδρα στο Λονδίνο που χρησιμοποιεί την Plaid, επεκτάθηκε και αυτή πρόσφατα προς τον Καναδά, ως μέρος ενός σχεδίου παγκόσμιας ανάπτυξης. Και η Drop, με έδρα στο Τορόντο, μια εφαρμογή επιβράβευσης πίστης, υπήρξε ένας από τους πρώτους Καναδούς πελάτες της Plaid.

«Είναι τρελό να βλέπεις τη γενικευμένη επέκταση του fintech. Στην αμερικανική αγορά υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός τα τελευταία δύο χρόνια και αυτός ο ενθουσιασμός αυξάνεται, δεν επιβραδύνεται», λέει ο Perret. «Όμως και στο Τορόντο και υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα fintech, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα».

Οι πελάτες της Plaid αντιπροσωπεύουν ήδη ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων startups στον κλάδο της μισθοδοσίας όπως οι Zenefits και Gusto. Επίσης, στους πελάτες της συγκαταλέγεται, όπως λέει ο Perret, και η πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών κρυπτονομισμάτων, μια νέα αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.