Αυτό είναι το μέλλον της ελληνικής διατροφής

Αυτό είναι το μέλλον της ελληνικής διατροφής

Νέοι σχεδιαστές έδωσαν το παρών στο TEDxAcademy και στο RETASTE Greece - A food design future και προτείνουν ένα δυναμικό όραμα εξέλιξης για τον κλάδο.

Με στόχο να ξεκινήσει μια συζήτηση για την υποστήριξη ενός οράματος για μια Ελλάδα του 2030, που πάει δημιουργικά μπροστά και αψηφά τις προφητείες περί αναπόφευκτης παρακμής, μια ομάδα από νέους σχεδιαστές προϊόντων ανταποκρίθηκε στο φετινό κάλεσμα του TEDxAcademy 2016.

Ένα κάλεσμα για να παρουσιαστούν ιδέες και προοπτικές διορατικές, προκλητικές – και κάποιες φορές αντιφατικές μεταξύ τους, που θα στηρίζουν το Re-imagine Greece !

Η ομάδα του TEDxAcademy επέλεξε την πρόκληση της τροφής και της θρέψης σαν πεδίο διερεύνησης, συνδέοντας το φαγητό με τις μελλοντικές τεχνολογίες και συγχρόνως και προσέγγισαν με ανοιχτό μυαλό την κουλτούρα του ελληνικού φαγητού προτείνοντας τολμηρά σχεδιαστικά σενάρια.

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν προσπάθησαν να συνδυάσουν την υψηλή πρωτοτυπία και σφαιρικότητα σκέψης με το ερευνητικό βάθος και δημιουργήθηκαν μετά από εξαντλητικές ώρες ερευνητικής δουλειάς και συνεργασίας σε εντατικά workshops, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Χρησιμοποιώντας το Design Τhinking, εξερευνήθηκε μια πληθώρα από πεδία, με την ευγενική και γενναιόδωρη συμβολή και στήριξη από μέντορες, που ο καθένας τους έχει διακριθεί στον τομέα του. Οι νέοι σχεδιαστές ακολούθησαν νέους απροσδόκητους δρόμους, προτείνοντας μελλοντικά μοντέλα ζωής που μπορούν να ενώνουν ανθρώπους και κοινωνίες πολύ πέρα από τα ελληνικά όρια.

Πιστεύοντας σθεναρά ότι η συστηματική αναζήτηση της καινοτομίας στην Ελλάδα είναι μονόδρομος για να βγει μια χώρα από την κρίση, το συγκεκριμένο πόνημα “RETASTE Greece – A food design future” σκοπεύει να υπογραμμίσει ότι υπάρχει πάντα γόνιμο έδαφος για την καινοτόμα σκέψη.

Κάτι που χρειάζεται να ξαναχτίσει συστηματικά η Ελλάδα του μέλλοντος.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

HESTIA (Διαδραστικό menu εστιατορίων μέσω αξιοποίησης των αισθήσεων)

 

Designers :Ευαγγελία Αντωνίου, Μαριάννα Τζαχσάν

Η Εστία προτείνεται σαν ένα καινοτόμο σύστημα αντικατάστασης του menu για εστιατόρια, το οποίο θα προσφέρει στον χρήστη μια εντελώς νέα εμπειρία. Στόχος είναι η συσχέτιση του φαγητού με τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις μέσω μιας συμμετοχικής διασκεδαστικής τελετουργίας-παιχνιδιού. Δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη, να δημιουργήσει μεταφορικά και ταυτόχρονα να παραγγείλει τα δικά του πιάτα, συνδυάζοντας τα υλικά τα οποία του προτείνονται με ένα πρωτότυπο τρόπο ξεκινώντας έτσι μια αλληλεπίδραση με τον σεφ.

Η Εστία αποτελείται από πέντε μέρη, ένα για κάθε συμμετέχοντα, τα οποία ενώνονται σε ένα κεντρικό πιάτο – εστία. Κάθε τμήμα αντιπροσωπεύει μια ανθρώπινη αίσθηση την οποία πρέπει να αξιοποιήσει ο χρήστης προκειμένου να συνθέσει το πιάτο του. Αυτό γίνεται επιλέγοντας ανάμεσα στις προεπιλογές του chef, που παρουσιάζονται με τη μορφή ειδικών σφαιρών και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες διατροφικών υλικών.  Οι επιλογές του προβάλλονται ως ολόγραμμα στο κεντρικό πιάτο μεταφέροντας παράλληλα την παραγγελία στην κουζίνα.

Μέσω της Εστίας ο πελάτης του εστιατορίου συμμετέχει δημιουργικά στην προετοιμασία των πιάτων, μετατρέποντας τη διαδικασία της παραγγελίας σε ένα πρωτότυπο εμπειρικό ταξίδι, το οποίο αφυπνίζει τις αισθήσεις και γεννά συναισθήματα, εικόνες και ιδέες γύρω από το φαγητό.

GAIA (Ψηφιακή πλατφόρμα για υποστήριξη μικροκαλλιεργειών)

 

Designers : Σπύρος Αλυσανδράτος, Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος , Δημοσθένης Κατσούρης

Καθώς η ζήτηση για τρόφιμα υψηλής ποιότητας συνεχώς αυξάνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν  ατομικά την καλλιέργεια της τροφής τους. Αναζητώντας παράλληλα την  καλύτερη δυνατή γνώση που θα τους βοηθήσει πρακτικά σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια και μακροχρόνια παράδοση στη γεωργία και είναι παγκοσμίως γνωστή για την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της. Αυτή η γνωστική κληρονομιά συλλέγεται με σύγχρονα μέσα, αξιοποιώντας τις δυνατότητας του Internet of Things και αναδιανέμεται μέσα από την πλατφόρμα GAIA, συνδέοντας διαδραστικά και όταν είναι επιθυμητό σε πραγματικό χρόνο, έμπειρους καλλιεργητές με αρχάριους μικρο-καλλιεργητές.

Τα έξυπνα γυαλιά σε συνδυασμό με το έξυπνο γάντι, συλλέγουν απευθείας δεδομένα καθώς οι έμπειροι καλλιεργητές ασκούν τις πρακτικές τους. Στη συνέχεια η πλατφόρμα τα επεξεργάζεται, μετατρέποντας τα σε πολύτιμες πρακτικές οδηγίες και προωθώντας τα με ένα εύκολα διαχειρίσιμο και κατανοητό τρόπο στους μαθητευόμενους μικρο-καλλιεργητές μέσω της αξιοποίησης Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality).

Η παράλληλη δυνατότητα δικτύωσης μεταξύ τους καθώς και η πρακτική υποστήριξη όπως π.χ. μέσω του e-commerce, επεκτείνουν τα οφέλη αξιοποίησής της.

ALGA-R Mini factory (Οικιακός παρασκευαστής μελλοντικού superfood από φύκια)

Designers :Ήρα Παππά, Άννα Μαρία Τριανταφυλλίδη

Η Ελληνική διατροφική κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με τρόφιμα που παράγονται μέσω  μικροβιακών ζυμώσεων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. το γιαούρτι και το τυρί φέτα). Για το λόγο αυτό, η ομάδα προτείνει το  ALGA-R Mini Factory, μια οικιακή συσκευή, που παράγει ένα νέο τρόφιμο, παράγωγο μικροβιακής ζύμωσης, το ALGA-R. Ένα αυστηρά χορτοφαγικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής του μέλλοντος.

Είναι ευρέως γνωστό πως η άλγη, σταδιακά αναδεικνύεται σε πολλά υποσχόμενη βιώσιμη πηγή υγρών καυσιμων, διατροφής και άλλων παράγωγων προϊόντων. Στο μελλοντικό μας σενάριο, η Ελλάδα θα μπορεί να αξιοποιεί τη θαλάσσια περιοχή της για την παραγωγή βιο-καυσίμων, καλλιεργώντας σε αυτή τεράστιες ποσότητες άλγης, καθιστώντας την έτσι ένα φυσικό πόρο σε αφθονία. Πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να επηρεάσει το μέλλον της Ελληνικής κουλτούρας γύρω από το φαγητό;

Παρόλο, που σύμφωνα με επιστημονικούς ερευνητές, η ζύμωση της άλγης είναι πολλά υποσχόμενη για το μέλλον της διατροφής, αποτελεί μια διαδικασία που δεν έχει ακόμα ερευνηθεί πλήρως. Παράλληλα, έχοντας επίγνωση σοβαρών παγκοσμίων ζητημάτων της εποχής μας, όπως η βιωσιμότητα, η υγεία, η κλιματική αλλαγή αλλά και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των τομέων της βιοτεχνολογίας και  της μοριακής κουζίνας , οι δυο σχεδιάστριες αποφάσισαν να εξερευνήσουν περαιτέρω αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα νέο μικροβιακό φαγητό με την επεξεργασία  άλγης.

Η προτασή τους είναι επικεντρωμένη στο agar, ένα συστατικό με πολύ υψηλή διατροφική αξία, το οποίο προέρχεται από κόκκινη  άλγη και  ζυμώνεται  στο ALGA-R mini Factory με ποικιλία μικροβίων, ώστε να δημιουργήσει το νέο “vegan superfood”. Το τελικό προϊόν, έχει ζελατινώδη μορφή , του οποίου  η δομή, το χρώμα, η γεύση και η μυρωδιά ποικίλουν  ανάλογα με τα βακτήρια τα οποία ο χρήστης θα προσθέσει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης στη συσκευή.

Εν κατακλείδι, το ALGA-R, ως ένα μελλοντικό “superfood”, υποστηρίζει νέες διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα και νέες εμπειρίες  “οικιακής μαγειρικής”.

KEDRO (Εγκατάσταση για εναλλακτικές εμπειρίες φαγητού σε δημόσιους χώρους)

Designers :Ναταλία Γεμελιάρη, Τατιάνα Διαμαντοπούλου, Μιχαήλ-Άγγελος Καλφάκης

Σε ένα κόσμο, όπου με γρήγορους ρυθμούς η ζωή γίνεται πιο έντονη και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αυξάνεται, προτείνουμε μια εγκατάσταση που στοχεύει να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους μέσα από την εμπειρία του “τρώμε μαζί” σε δημόσιους χώρους. Με την υποστήριξη προηγμένων υλικών και τεχνολογιών, φίλοι ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, μπορούν να ξαναβιώσουν ένα συμβολικό κομμάτι του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού.

Το Kedro αρχικά προσκαλεί τους πιθανούς χρήστες μέσα από πάνελ πληροφοριών, σχετικά με τις λειτουργικές οδηγίες της εγκατάστασης και βασικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας των τροφίμων. Η εμπειρία ξεκινά όταν δύο ή περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τις προσφερόμενες θέσεις. Η συσκευή τους προσφέρει αυτόματα, ελληνικά παραδοσιακά snack, με κύρια υλικά το ελαιόλαδο και το ψωμί.

Καθώς η επαφή με τα μάτια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων η επίτευξη μιας ανάλογης προσέγγισης γίνεται με την εφαρμογή προηγμένης  τεχνολογίας (soundwave levitation), που επιτρέπει την αιώρηση των σταγόνων ελαιόλαδου στο ύψος των ματιών των χρηστών. Με τις ειδικά διαμορφωμένες μορφές ψωμιού καλούνται να συλλέξουν το αιωρούμενο ελαιόλαδο και να γευτούν το συνδυασμένο αποτέλεσμα.

Το Kedro μπορεί να τοποθετηθεί σε μέρη όπως αεροδρόμια και είναι σχεδιασμένο για τους ταξιδιώτες όλων των εθνικοτήτων και διαφορετικών ηλικιών.

/yatrosophy/ (Νέες οικιακές τελετουργίες αξιοποίησης βοτάνων)

Designers : Νόρα Ρέππα, Καλλιόπη Σαββάκη

Στην  Ελλάδα η χρήση βοτάνων, λόγω των ήπιων θεραπευτικών τους ιδιοτήτων για την ενίσχυση του οργανισμού, αποτελεί διαχρονικά κομμάτι της παράδοσης κάτι που τον τελευταίο καιρό φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον.

Γνωρίζουμε μεν τη σημασία των βοτάνων για την υγεία, αλλά συνήθως αγνοούμε τις ιδιότητες του καθενός και τα οφέλη που μπορεί να έχουμε από αυτά. Αυτή η εξειδικευμένη γνώση μοιάζει δυσνόητη και παραμένει στην αφάνεια. Επιπλέον, παρά την ποικιλία εφαρμογών των βοτάνων, η κατανάλωσή τους δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο νεότερο και ανδρικό κοινό.

Το Yatrosophy οραματίζεται την εκτεταμένη οικιακή χρήση βοτάνων για την υποστήριξη της ευζωίας, στο μέλλον. Στοχεύει στο να εμπνεύσει μια νέα ιεροτελεστία με αλχημιστική αίσθηση, για την καθημερινή φροντίδα.

Αποτελείται από ένα kit οικιακού πειραματισμού και μία εφαρμογή (App). Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης καλείται να εξερευνήσει τα βότανα και τα φυτά, που βρίσκονται γύρω μας και να ενημερωθεί με ακρίβεια για τις ιδιότητες και προτεινόμενες χρήσεις τους. Ένα πλήρες σετ εργαλείων, που υποστηρίζουν διάφορους τύπους παρασκευής (έλαια, αφεψήματα, παστίλιες, μυρωδικά, κομπρέσσες κλπ), δημιουργούν μία ατμόσφαιρα πειραματισμού, όπου ο καθένας αφήνεται να ανακαλύψει τις συνταγές που του ταιριάζουν και ίσως τις υιοθετήσει διαχρονικά ενισχύοντας την ιδέα της γιατροσοφίας.