Αυτό το χρώμα ίσως γίνει το δημοφιλέστερο για τα αυτοκίνητα όλων

Αυτό το χρώμα ίσως γίνει το δημοφιλέστερο για τα αυτοκίνητα όλων
epa02925429 A Porsche car body shell moves through the company's new paint shop in Stuttgart, Germany, 19 September 2011. The car body shells of the Porsche 911 and Boxster/Cayman will be painted inside the 192-meters-long and 52-meters-wide shop. EPA/FRANZISKA KRAUFMANN

Αντίο λευκό!

της Μαντλίν Φάρμπερ

Αν παρατηρήσετε τα επόμενα χρόνια μια αύξηση των μπλε αυτοκινήτων στο δρόμο, ίσως να μην είναι τυχαίο, αλλά να πρόκειται για μια ολόκληρη τάση: Το μπλε πρόκειται να αντικαταστήσει το άσπρο χρώμα ως το πιο δημοφιλές χρώμα για αυτοκίνητα.

Αυτό τουλάχιστον λέει η Τζέιν Χάρινγκτον, διευθύντρια color styling στο τμήμα βαφής αυτοκινήτων της PPG Industries. Η Χάρινγκτον είπε στη MarketWatch ότι παρατηρεί πλέον περισσότερα μπλε αυτοκίνητα σε εκθέσεις αυτοκινήτων, ιδιαίτερα όταν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αποκαλύπτουν ένα νέο μοντέλο. Στο παρελθόν, επισημαίνει, τα αυτοκίνητα που παρουσιάζονταν ήταν συνήθως μαύρου, ασημί, ή κόκκινου χρώματος.

Το λευκό χρώμα έχει υπάρξει το πιο δημοφιλές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Χάρινγκτον. Το 2011, το χρώμα αυτό ξεπέρασε σε δημοφιλία το ασημί, το οποίο κυριαρχούσε για δέκα χρόνια περίπου. Αλλά χάρη στην Apple, το λευκό έγινε ένα ‘cool’ χρώμα που αναδείχθηκε και σε σημάδι πολυτέλειας – και κάπως έτσι εξηγείται εν μέρει και το πόσο δημοφιλές έγινε τα τελευταία χρόνια.

Όσο για το μπλε, η Χάρινγκτον εξηγεί ότι σαν χρώμα προσφέρει το «πλεονέκτημα της ποικιλίας». Το μπλε είναι ένα …πολύπλευρο χρώμα, και μπορεί να τείνει προς το γκρι ή το πράσινο, καθώς και να γίνει πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό.

«Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με κάθε χρώμα» τονίζει.

Ήδη, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla αφουγκράζονται αυτή τη νέα τάση. Σύμφωνα με τη MarketWatch, η εταιρεία λάνσαρε τρία νέα χρώματα πέρυσι – ένα λαμπερό μαύρο, ένα βαθύ μπλε κι ένα σκούρο ασημί – αφότου συμπέρανε ότι τα τρία πιο δημοφιλή χρώματα για τα αυτοκίνητά της ήταν το μαύρο, το μεταλλικό γκρι και το μεταλλικό μπλε.

Πηγή: fortune.com