Το αυτοκόλλητο που θέλει να εξαφανίσει την ελονοσία

Το αυτοκόλλητο που θέλει να εξαφανίσει την ελονοσία

Μια νέα εντομοαπωθητική μέθοδος που κάνει τον άνθρωπο «αόρατο» στα κουνούπια.

Αν τα κουνούπια είναι ενόχληση για εμάς που προσπαθούμε να απολαύσουμε τα καλοκαιρινά μας βράδια στην Ελλάδα, για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος. Η ελονοσία σκοτώνει σχεδόν 700.000 άτομα στην ήπειρο κάθε χρόνο, τα περισσότερα παιδιά. Μια νέα εξέλιξη φιλοδοξεί να τα σώσει.

Το Kite είναι ένα εντομοαπωθητικό αυτοκόλλητο που αλλάζει εντελώς τον τρόπο καταπολέμησης των εντόμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν, τα κουνούπια ανιχνεύουν την παρουσία του ανθρώπου μυρίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην εκπνοή του από δεκάδες μέτρα μακριά και έτσι οδηγούνται σε εκείνον. Δηλαδή, δεν τον βλέπουν με τα μάτια τους, αλλά τον αισθάνονται. Το Kite «καμουφλάρει» την οσμή και κάνει τον άνθρωπο «αόρατο» στα αισθητήρια όργανα του εντόμου. Με λίγα λόγια, για το κουνούπι απλώς δεν υπάρχουμε.

Διαβάστε ακόμη: Startups στην υπηρεσία των φτωχών

Το αυτοκόλλητο είναι εμποτισμένο με ουσίες εγκεκριμένες από την FDA για χρήση σε άνθρωπο και δεν περιέχει τον παραμικρό τοξικό παράγοντα, από αυτούς που βλέπουμε αν διαβάσουμε την ετικέτα σε οποιοδήποτε εντομοαπωθητικό της αγοράς. Δεν εφαρμόζεται στο δέρμα μας, αλλά στα ρούχα ή σε οποιοδήποτε αντικείμενο -π.χ. σακίδιο- έχουμε πάνω μας και δημιουργεί ένα «δίχτυ» προστασίας για 48 ώρες.

Στους χρηματοδότες της βασικής έρευνας, που διενεργήθηκε στο University of California Riverside, συγκαταλέγεται το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, που έχει στους βασικούς του σκοπούς την εξάλειψη της ελονοσίας. Οι δημιουργοί του Kite παράγουν το προϊόν με την άδεια του πανεπιστημίου, αλλά έχουν κατοχυρώσει την περαιτέρω έρευνα και οι ίδιοι με αρκετές πατέντες.

Διαβάστε ακόμη: Με την άμμο χτίζονται παλάτια!

Τον Ιούλιο, το Kite κατέφυγε και στο crowdfunding ζητώντας 75.000 δολάρια για να ξεκινήσει η παραγωγή των patches. Μάζεψε 557.000 από 11.254 επενδυτές μέσα σε λίγες ημέρες και τώρα ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη μαζική δοκιμή της μεθόδου στην Ουγκάντα, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από όλες από την ελονοσία και άλλες μεταδοτικές ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια.

Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ, και σε πολλές άλλες χώρες, από τα μέσα του 2014, αφού πρώτα -όπως τονίζουν οι δημιουργοί του- προστατεύσει εκείνους που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

1/2