Αυτός είναι ο πρώτος μη Γερμανός CEO της Daimler για πρώτη φορά στα 132 χρόνια της εταιρείας

Αυτός είναι ο πρώτος μη Γερμανός CEO της Daimler για πρώτη φορά στα 132 χρόνια της εταιρείας
epa06996869 Ola Kaellenius, Head of research and development at Daimler, during the unveiling of Mercedes-Benz new electric SUV, the Mercedes EQC, at Artipelag art gallery in Gustavsberg, Stockholm, Sweden, 04 September 2018. EPA/SOREN ANDERSSON SWEDEN OUT

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να αντεπεξέλθει από το σκάνδαλο Dieselgate. 

Ο 65χρονος Dieter Zetsche θα αντικατασταθεί από τον 49χρονο Σουηδό Ola Kaellenius, ως CEO σε ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η Daimler και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα, προσπαθεί να αντεπεξέλθει από το σκάνδαλο με τις εκπομπές diesel. Η εταιρεία προσπαθεί ακόμα να προσαρμοστεί στη νέα εποχή των ηλεκτρικών και αυτόματων αυτοκινήτων.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στα οικονομικά και τη λογιστική σε ελβετικό πανεπιστήμιο, και διεθνές management στο Stockholm School of Economics, ο Kaellenius εντάχθηκε στην «οικογένεια» της Daimler το 1993. Κάπως έτσι έμαθε περισσότερα για τις τεχνικές management της Silicon Valley στην αυτοκινητοβιομηχανία, καταρρίπτοντας την ιεραρχία και ενθαρρύνοντας μια πιο πειραματική προσέγγιση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, Manfred Boschoff, δήλωσε για τον Kaellenius ότι ήταν ένας «αναγνωρισμένο και επιτυχημένο στέλεχος με διεθνή εμπειρία».

Η ανέλιξη του Ola Kaellenius, ενός Σουηδού που συχνά φοράει τζιν και σνίκερς παρακολουθώντας συνέδρια τεχνολογίας, είναι ορόσημο στην πορεία της εταιρείας με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς για πρώτη φορά στα… 132 χρόνια παρουσίας της ο CEΟ δεν θα είναι Γερμανός και δεν θα έχει εκπαιδευτικό υπόβαθρο στη μηχανική.

Ο Dieter Zetsche θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO, ένα ρόλο που κράτησε από το 2006, στην επόμενη ετήσια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019. Θα γίνει πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου το 2021, μετά από ένα υποχρεωτικό διάλειμμα δύο ετών, εάν βέβαια, αυτό εγκριθεί από τους μετόχους.

Υπό τη διοίκηση του Zetsche, η Mercedes κυκλοφόρησε μια σειρά από νέα μοντέλα που βοήθησε την εταιρεία να υπερισχύσει των ανταγωνιστών της, τη BMW και την Audi, και να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων βάσει πωλήσεων το 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε ότι η Daimler, όπως επίσης και οι ανταγωνίστριες BMW και Volkswagen θα έρθουν αντιμέτωπες με μια ανάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φέρεται να συνωμότησαν για να περιοριστούν τα συστήματα επεξεργασίας εκπομπών ντίζελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ερευνά το κατά πόσο συμφώνησαν να περιορίσουν την ανάπτυξη των συστημάτων για να περιορίσουν τις επιβλαβείς εκπομπές.

Μάλιστα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη της φέτος θα είναι λίγο χαμηλότερα από τα αναμενόμενα λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Κατηγόρησε ακόμα το κόστος του να αποσύρουν περίπου 800.000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη, καθώς βρέθηκαν ότι διέθεταν λογισμικό που καμούφλαραν τις εκπομπές αερίων.