Αυτός παραμένει ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής

Αυτός παραμένει ο ισχυρότερος Έλληνας εφοπλιστής
MEDIA RELATIONS_Capesize_ship_CHINA_b

Πολλoί είναι και φέτος οι Έλληνες εφοπλιστές που φιγουράρουν στη λίστα της Lloyd's - Ποιοι αγόρασαν τα περισσότερα πλοία. 

Η μεγάλη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας πιστοποιείται από τους αριθμούς, που δείχνουν ότι παραμένει κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως.

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν περίπου το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας σε DWT με 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στο τομέα των δεξαμενόπλοιων το 22% στα bulk carriers το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers.

Επίσης η ελληνική πλοιοκτησία αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη το 48,5% σε dwt του κοινοτικού στόλου.

Ποιοι είναι οι ισχυρότεροι εφοπλιστές παγκοσμίως

Όπως κάθε χρόνο, η λίστα της Loyd’s με τους ανθρώπους της ναυτιλίας με την μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο περιλαμβάνει πολλές ελληνικές παρουσίας.

Για το 2017, την υψηλότερη θέση, από τους Έλληνες εφοπλιστές, καταλαμβάνει και πάλι ο Γιάννης Αγγελικούσης (Angelicoussis Shipping Group), που κατατάσσεται όγδοος, μία θέση πίσω από τον Νορβηγό μεγιστάνα Τζον Φρέντρικσεν.

O Γιάννης Αγγελικούσης.
O Γιάννης Αγγελικούσης.
O Γιάννης Αγγελικούσης.

Στην 15η θέση βρίσκεται ο Γιώργος Προκοπίου (Dynacom/Dynagas), στην 26η θέση βρίσκεται η Αγγελική Φράγκου (Navios) και στην 27η θέση ο Γιώργος Οικονόμου (TMS/DryShips).

Ακολουθεί στην 28η θέση ο Πήτερ Λιβανός (GasLog/DryLog), 38ος είναι ο Πέτρος Παππάς (Star Bulk) και 46ος ο Νικόλας Τσάκος (TEN, Intertanko).

Στην 56η θέση βρίσκεται ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος (Costamare, 56ος), στην 57η ο Θεόδωρος Βενιάμης (Ένωση Ελλήνων Εφοοπλιστών), στην 66η ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Capital Group, -η Lloyds σημειώνει ότι πρόσφατα, στα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία 2017, ψηφίστηκε ως Προσωπικότητα της Χρονιάς), 69ος είναι ο Πήτερ Γεωργιόπουλος (Gener8 Maritime), 83ος ο Γιάννης Πλατσιδάκης (Intercargo) και 95ος ο Πάνος Λασκαρίδης (Laskaridis Group).

Σε σχέση με την περσινή λίστα της Lloyds, οι περισσότεροι έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται σε ελαφρώς χαμηλότερες θέσεις: μία θέση έχασε ο Γιάννης Αγγελικούσης, τρεις ο Γιώργος Προκοπίου, επτά η Αγγελική Φράγκου και ο Γιώργος Οικονόμου, τέσσερις ο Νικόλας Τσάκος, έξι ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, οκτώ ο Θεόδωρος Βενιάμης, πέντε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Επίσης, από την φετινή λίστα απουσιάζουν ο Συμεών Παληός (Diana Shipping) και ο Πόλυς Χατζηιωάννου (Safe Bulkers), που στην περσινή λίστα ήταν 95ος και 96ος αντίστοιχα.

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν τα περισσότερα πλοία

Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, στην κορυφή των Ελλήνων αγοραστών μεταχειρισμένων πλοίων βρίσκεται η Dryships (Γ. Οικονόμου) η οποία απέκτησε 12 φορτηγά αξίας 367 εκατ. δολαρίων. Ακολουθεί η Olympic Shipping Management, του ιδρύματος Ωνάση, η οποία απέκτησε 4 τάνκερ αξίας 274 εκατ. δολαρίων, ενώ την πρώτη πεντάδα στις αγορές μεταχειρισμένων συμπληρώνουν η Navios Maritime Continers (Φράγκου) με 10 πλοία αξίας 171 εκατ. δολαρίων, η Capital Maritime and Trading (Β. Μαρινάκης) με 5 πλοία αξίας 165 εκατ. δολαρίων και η Allseas Marine (Μ. Μποδούρογλου) με δύο πλοία αξίας 100 εκατ. δολάριων.

Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες νεότευκτων, στην κορυφή της ελληνικής λίστας βρίσκεται η Maran Tankers (Αγγελικούσης) με 7 τάνκερ αξίας 560 εκατ. δολαρίων, ακολουθεί η Chartworld Shipping (Λ. Κολλάκης) με 16 παραγγελίες αξίας 455 εκατ. δολαρίων, η Capital Maritime and Trading (Β. Μαρινάκης) με 4 παραγγελίες αξίας 340 εκατ. δολαρίων, η Enesel (Σ. Λαιμός) με 4 παραγγελίες αξίας 332 εκατ. δολαρίων και η TMS Tankers (Οικονόμου) με 4 παραγγελίες αξίας 300 εκατ. δολαρίων.