Το «αυτοτελές ζωγραφικό σύμπαν» του Δαμιανού Ιωσηφίδη

Το «αυτοτελές ζωγραφικό σύμπαν» του Δαμιανού Ιωσηφίδη

Ο Έλληνας ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση.

Την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει ο Δαμιανός Ιωσηφίδης την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στη αίθουσα ΠεριΤεχνών.

Πρόκειται για έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, ολοκληρωμένα τα τελευταία δύο χρόνια, πορτρέτα οικείων του ζωγράφου που έγιναν κυρίως εκ μνήμης και τα οποία εύστοχα ο ίδιος ο δημιουργός τους αποκαλεί «ψυχογραφικά», υπογραμμίζοντας την επιθυμία του κάθε έργο να αποτελεί «ένα αυτοτελές  ζωγραφικό σύμπαν που καθορίζεται από οξύμωρα και παράδοξα γεγονότα αναπαράστασης με σκοπό την αναθεώρηση των καταστάσεων που μας περιβάλλουν και μας συγκροτούν».

Στα έργα του Δαμιανού, σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης ,«όπου οι πίνακες εμφανίζονται μέσα στους πίνακες και όπου η γνώση του ενεργοποιημένου χαμηλόφωνου σκότους των κόσμων του Ρέμπραντ και του Γκόγια συναντά την αγάπη του καλλιτέχνη για την αρχαία ελληνική τετραχρωμία, αλλά ακόμη για τον Μπουζιάνη, τον Μόραλη και τον δάσκαλό του Χρόνη Μπότσογλου, η εκλεκτική προσθήκη αινιγμάτων και αναπαραστατικών συμβόλων συναντά την αφαίρεση και η μνήμη λειτουργεί συνειρμικά, ενώ η αλήθεια του συμβάντος συναντάται με τη μυθοπλασία και τη μεταφυσική διάσταση στον ζωγραφικό τόπο».

1/6

Λίγα λόγια για τον δημιουργό:
Ο Δαμιανός Ιωσηφίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών ζωγραφική με δάσκαλο τον Χρόνη Μπότσογλου και χαρακτική με δάσκαλο τον Γιάννη Γουρζή. Αποφοίτησε με άριστα το 2008. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ
Ηροδότου 5, Κολωνάκι, 106 74 Αθήνα
Τηλ. + 30 210 8239465
Πληροφορίες: Όλγα Καρτέρη

Δείτε ακόμη: «Η φωτογραφημένη πόλη: προσεγγίσεις και προεκτάσεις»