Αύξηση χρέους κατά 20 δισ. στην Ιταλία για την ενίσχυση των τραπεζών

Αύξηση χρέους κατά 20 δισ. στην Ιταλία για την ενίσχυση των τραπεζών

Το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως. Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών.

Το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” στην αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος –σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο– με είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. H Βουλή ενέκρινε το μέτρο με 389 ψήφους και η Γερουσία της Ρώμης με 221. Ουσιαστικά, όπως εξηγούν οι αναλυτές, το συγκεκριμένο μέτρο και η αύξηση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη κάνει αναφορά σε πιθανή επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων μέσα στην άνοιξη του 2017.

Η ενίσχυση των τραπεζών, πάντως, θα επισημοποιηθεί με διάταγμα της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, την ερχόμενη Παρασκευή. Το μέτρο αφορά, πρώτα απ’ όλα, τη Monte dei Paschi di Siena, η οποία αναμένεται να στηριχθεί άμεσα από το ιταλικό κράτος με τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Tο «ελεύθερο» του κοινοβουλίου δόθηκε με τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, όπως και κεντροδεξιών βουλευτών που έχουν συγκροτήσει αυτόνομη ομάδα.

Εκτός από τη Μοnte Paschi, το «κυβερνητικό, προστατευτικό αλεξίπτωτο για το τραπεζικό σύστημα», όπως το αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος, θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιηθεί και από άλλες τράπεζες, όπως τις Banca Marche, Banca Etruria, Carichieti και Cariferrara. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να δράσει υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των καταθετών, έχοντας υπόψη τα περιθώρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.