Η αύξηση της ανεργίας εφιάλτης της ευρωζώνης

Η αύξηση της ανεργίας εφιάλτης της ευρωζώνης

Πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αύξηση της ανεργίας στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης με «πρωταθλητές» τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναλάβει περαιτέρω δράση για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,7% τον Οκτώβριο, από 1,1% τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 12,2%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Πέμπτη από την Eurostat.

«Με δεδομένα αυτά (τα στοιχεία) και την περαιτέρω άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ μοιάζει να αυξάνεται η πίεση προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική της πολιτική», επισήμανε ο Μπεν Μέι, ένας οικονομολόγος της Capital Economics.

Την επόμενη εβδομάδα η τακτική σύνοδος της ΕΚΤ συνεδριάζει και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια και θέματα νομισματικής πολιτικής. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν πάντως η κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει κάποια μείζονα μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής. Όμως η άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας και η μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να δώσει στην ΕΚΤ περιθώρια για να λάβει περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως το να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό της επιτόκιο αν δεν επιβεβαιωθεί ως τα τέλη του χρόνου η πρόβλεψή της για μέτρια ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: Όργιο σπατάλης με τη «βούλα» της ΕΚΤ

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ενώ η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση των τελευταίων 18 μηνών μόλις το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Μια μείωση του επιτοκίου θα συνέβαλε να καμφθεί η πρόσφατη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η κρίση χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι χώρες όπου εδρεύουν στην ευρωζώνη ανησυχούν πλέον για τις συνέπειες που θα έχει στις παραγγελίες από το εξωτερικό η άνοδος αυτή.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη για ενδείξεις ότι η τράπεζα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το επιτόκιό της ακόμα περισσότερο, πιθανόν ήδη από τον Δεκέμβριο.

«Θεωρούμε αυτήν την ανάκαμψη αδύναμη, εύθραυστη, άνιση», είχε πει ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου την οποία είχε παραχωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έκτοτε πάντως έχουν υπάρξει ενδείξεις οι οποίες δείχνουν πως η ευρωζώνη παραμένει στον δρόμο της ανάπτυξης.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα στις 97,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 96,9 τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικός ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στους νέους πτυχιούχους

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως η οικονομία της Ισπανίας βγήκε από την διετή ύφεσή της το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,1%. Η οικονομία του Βελγίου στο μεταξύ —την οποία ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν έναν δείκτη και για την υπόλοιπη ευρωζώνη— κατέγραψε ανάπτυξη 0,3%, για δεύτερο συναπτό τρίμηνο.

Τη θλιβερή πρωτιά κρατά η Ελλάδα
Μεταξύ των κρατώ-μελών, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (27,6% τον Ιούλιο του 2013) και την Ισπανία (26,6%), ενώ τα χαμηλότερα στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (5,9%).

Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, η ανεργία αυξήθηκε σε 16 κράτη μέλη, υποχώρησε σε 11 και παρέμεινε σταθερή στη Τσεχία.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (από 12,7% σε 17,1%) και στην Ελλάδα (από 25,0% σε 27,6% μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουλίου 2013).

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Λετονία (από 15,6% σε 11,3% από το β΄ τρίμηνο του 2012 στο β΄ τρίμηνο του 2013) και στην Εσθονία (από 10,0% στο 8,3% μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2013).

 Πιο υψηλή η ανεργία στους νέους
Η ανεργία των νέων τον Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε τα 5,584 εκατ. άτομα (κάτω των 25) στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 3,548 εκατ. στην Ευρωζώνη. Το Σεπτέμβριο του 2013 η ανεργία των νέων έφτασε το 23,5% στην ΕΕ και το 24,1% στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με 23,1% και 23,6% αντίστοιχα το Σεπτέμβριο του 2012.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (57,3% τον Ιούλιο του 2013), Ισπανία (56,5%) και την Κροατία (52,8% το γ΄ τρίμηνο), ενώ τα χαμηλότερα στη Γερμανία (7,7%) και την Αυστρία (8,7%).