Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Μάιο.

Νέα αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προ το δημόσιο το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το Μάιο το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ( αυτών που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους) ανήλθε στα 5,234 δισ. ευρώ από 4,206 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το Δεκέμβριο του 2014 ανέρχονταν σε 72,643 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών να φθάνει τα 77,87 δισ. ευρώ.

Το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 571 εκατ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ( το 11,1%) και 870 εκατ. ευρώ από τα παλιά ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων προς τους μεγαλοοφειλέτες να υπαχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε μπαράζ κατασχέσεων σε βάρος τους μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 26 Ιουνίου για την οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σήμερα, δεν υπερβαίνουν τους 200 οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. ενώ το σύνολό τους είναι 6.500 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ