Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της «ποιοτικής δημοσιογραφίας»

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» της «ποιοτικής δημοσιογραφίας»

Το νέο διαδικτυακό εγχείρημα της Αριάννα Χάφιγνκτον, οι enfant gâté συνεργάτες της και το στοίχημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ένας άνεργος Ισπανός, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ένας φοιτητής στη Βραζιλία, ο Δαλάι Λάμα και ο Γιώργος Παπανδρέου;

Κατά την Ελληνοαμερικανίδα «σταρ» των media, Αριάννα Χάφινγκτον, θα έχουν όλοι κοινό βήμα στο νέο διαδικτυακό εγχείρημα του οποίου θα ηγείται. Ακούει στο όνομα Word Post. Και θα κάνει την “παρθενική” πρώτη του -πού αλλού;- στο φετινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στα τέλη αυτού του μήνα, όπου κλασσικά θα μαζευτεί το enfant gâté της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας.

Στο World Post η πρόσβαση θα είναι δωρεάν, χωρίς συνδρομές. Και κατά μία έννοια θα αποτελεί τη διεθνή έκδοση της Huffington Post: του blog που η 63χρονη Αριάννα λάνσαρε πριν από εννέα χρόνια ως ένα πρωτοποριακό συνεργατικό εγχείρημα στον χώρο των new media, με αμισθί συνδρομές αρθρογράφων, το οποίο μοσχοπούλησε τελικά το 2011 στον διαδικτυακό «γίγαντα» AOL, έναντι 316 εκατ. δολαρίων, αφήνοντας στο δρόμο περίπου 9.500 υπαλλήλους…

Με τη χρηματοδότηση, λοιπόν, της AOL και του ινστιτούτου Berggruen Institute on Governance του εκκεντρικού Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Νίκολας Μπεργκρούεν (γνωστού και ως “ο άστεγος εκατομμυριούχος”, από την επιλογή του να μένει αποκλειστικά σε -πολυτελή κατά τα λοιπά- ξενοδοχεία), το Word Post θα επικεντρώνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αφιερωμένο στην προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον πλανήτη

Πώς θα το κάνει αυτό; “Ενώνοντας τον κόσμο και βρίσκοντας τα κοινά σημεία” -όπως λέει η Χάφιγκτον- κυρίως μέσα από ένα παράτερο μείγμα άρθρων με διεθνούς κύρους υπογραφές, ρεπορτάζ και κείμενα-σχόλια των αναγνωστών του Word Post. Για το πρώτο διαδικτυακό τεύχος του, αναφέρουν οι Financial Times, έχουν προαναγγελθεί μία -σπάνια- συνέντευξη με τον νέο πρόεδρο της Κίνας, Ξι Ζιπίνγκ, ένα άρθρο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο για την πρόσφατη κοινωνική αναταραχή στην χώρα του, παραμονές του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, καθώς και μία βιντεοσκοπημένη συζήτηση με τον Τόνι Μπλερ και τον Γιώργο Παπανδρέου (*), για το -εξαιρετικά δημοφιλέστατο στα πάνελ, πλην ακόμη άλυτο- θέμα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Ζει ή πέθανε η έντυπη δημοσιογραφία;

Στη σειρά, εν τω μεταξύ, περιμένει για αρθρογραφία μία πλειάδα «ταγμένων» διάσημων, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στα think tanks του Berggruen Institute on Governance. Πιο… ιντριγκαδόρικα, από πλευράς σύνθεσης και παρεμβατικότητας, είναι το «Συμβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης» και το «Συμβούλιο για τον 21ο Αιώνα», με θεωρητικό αντικείμενο την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους.

Έτσι, μεταξύ των προαναγγελθέντων αρθρογράφων στο World Post είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα, ο Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Οχράν Παμούκ, ο αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός τσελίστας Γιο Γιο Μα, ο ιδρυτής και πρώην διευθυντή της ισπανικής εφημερίδας El Pais Χουάν Λούις Θεμπριάν (η οποία ανήκει στον όμιλο του Μπεργκρούεν) και ο Ομιντιάρ Πιέρ, πρόεδρος του eBay και νυν βασικός χρηματοδότης του First Look: ενός ακόμη διαδικτυακού εγχειρήματος αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνουολντ, πρώτο «διδάξαντα» στην αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολουθήσεων της NSA, μέσω από τα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν και τις σελίδες της (πρώην εργοδότριάς του) Guardian…

Στο World Post θα υπάρχουν επίσης τακτικές ανταποκρίσεις από σχεδόν όλα τα κομβικά ή «θερμά» σημεία του πλανήτη, με τελευταίες «προσθήκες» ανταποκριτών στη Βηρυτό, στο Κάιρο και στο μακρινό Πεκίνο. Και με τη βοήθεια του δικτύου της Huffington Post (ήδη έχει 10 διεθνείς εκδόσεις και τώρα ετοιμάζει το λανσάρισμα της 11ης, στη Βραζιλία), οι δημιουργοί του World Post ευελπιστούν ότι οι επισκέπτες του -άρα και η παρεμβατικότητα του – θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια, με το «καλημέρα»!

Τζεφ Μπέζος: «Γράφει» τη νέα σελίδα της Washington Post

Επί του παρόντος, το ύψος της επένδυσης για την δημιουργία του παραμένει μυστικό. Όμως, «υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που πραγματικά πιστεύουν στην ποιοτική δημοσιογραφία και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε αυτήν», λέει ο Μπεργκρούεν, «όχι γιατί είναι η καλύτερη επένδυση στον κόσμο, αλλά γιατί πιστεύουν στη δύναμη του μέσου».

Αρμόδια για προτάσεις ιδεών κι επαφές για τη συνδρομή άρθρων θα είναι η Εκδοτική Επιτροπή της World Post. Μέλη της είναι ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ, ο Ομιντιάρ Πιέρ του eBay και ο Γουόλτερ Άιζακσον, βιογράφος του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζόμπς, και διευθύνων σύμβουλος του περιβόητου Aspen Institute. Αρχισυντάκτης ορίστηκε, εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του Berggruen Institute, Νάθαν Γκάρμπελς.

Όσο για την Αριάννα Χάφιγκτον; Το νέο της εγχείρημα, λέει, δεν θα είναι απλά η δημιουργία μίας πλατφόρμας για την διεθνή ελίτ. «Υπάρχει η ανάγκη για μία καθαρά online διεθνή έκδοση, που θα φέρνει μαζί τις ισχυρές φωνές του Berggruen Institute με όλες τις νέες φωνές, τους νέους ανά τον κόσμο, που δεν έχουν πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο δίκτυο». «Η αποστολή μου στο World Post», παρατηρεί, «είναι να ενεργοποιήσω αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο». Θα έχει ενδιαφέρον, βέβαια, να δούμε εάν στο World Post θα αναρτώνται ΟΛΑ τα σχόλια του αγανακτισμένου… απλού κοσμάκη!

(*) Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου σχολίασαν ότι, κατά καιρούς, διάφορα ΜΜΕ ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να αρθρογραφήσει σε αυτά, πράγμα που έχει ήδη κάνει, χωρίς ωστόσο -όπως υπογραμμίζουν- να έχει έμμισθη σχέση με κανένα μέσο. Σημειώνουν δε πως όταν το κάνει, το κάνει μόνο για να προωθήσει τις απόψεις του και τις θέσεις της Ελλάδας…