Αγώνας δρόμου δέκα ημερών για τη δόση του ενός δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου δέκα ημερών για τη δόση του ενός δισ. ευρώ
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ Photo:

Οι κίνδυνοι να χαθούν τα χρήματα εάν δεν προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως την 11η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι δανειστές στην κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τα προαπαιτούμενα, να τα ψηφίσει και να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ, που παραμένει σε εκκρεμότητα από τον Αύγουστο.

Τα «αγκάθια» παραμένουν και είναι σημαντικά, αφού το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν έχει ακόμη λυθεί, ούτε συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενώ και το ζήτημα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και του ποιοι θα το στελεχώσουν αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής, αλλά και να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Φαρμακοποιοί, πράκτορες ΟΠΑΠ, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και μικρομεσαίοι που αντιδρούν στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, είναι τα μέτωπα που ανοίγει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων,  εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με το ισχυρό συνδικάτο της ΔΕΗ, του οποίου μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προνομιακός συνομιλητής.

Τα μέτρα είναι πολιτικά δύσκολα, όμως η κυβέρνηση πιέζεται και για έναν πρόσθετο λόγο πέρα από τον προφανή, δηλαδή να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση. Εάν, δεν κλείσει η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα και το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί μέσα στο Δεκέμβριο, το ποσό χάνεται. Πλέον θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τα κοινοβούλια των χωρών μελών και, πιθανότατα, αυτό θα σημαίνει ενσωμάτωση του στο πόσο της δόσης που θα εγκριθεί με την πρώτη αξιολόγηση.

Είναι το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση, γιατί θα σημαίνει παράταση της ασφυξίας, έστω κι αν το πόσο δεν κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο.

Παράλληλα, το μη κλείσιμο της εκκρεμότητας των προαπαιτούμενων θα στείλει λάθος μήνυμα και προς τα έξω και μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο αναταραχών στις αγορές.

Πάντως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στέλνουν παντού το μήνυμα ότι θα κλείσουν τάχιστα τη λίστα, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν κάνουν πίσω και στο θέμα του Ασφαλιστικού, που θα ανοίξει μέσα στο 2015. Το κατά πόσο θα επιτύχουν τις απαραίτητες συναινέσεις, μένει να αποδειχθεί στις επόμενες εβδομάδες.