Αγώνας δρόμου για συμφωνία τον Ιούνιο – Το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ

Αγώνας δρόμου για συμφωνία τον Ιούνιο – Το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ
Delegates arrive for an International Monetary and Financial Committee (IMFC) plenary session during the IMF and World Bank spring meetings in Washington, April 20, 2013. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTXYTNH

Αισιοδοξία για συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου – Τα «ανοιχτά ζητήματα» και οι διαφωνίες της ΕΕ με το Ταμείο.

Σε «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στοχεύει η κυβέρνηση, ώστε, στη συνέχεια, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρξει η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, αλλά και μία συμφωνία- πακέτο, που θα περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης χρέους και θα ξεκαθαρίζει το είδος της μετα-μνημονιακής εποπτείας. Όσον αφορά στην ενεργοποίηση του προγράμματος από το ΔΝΤ, αυτή για την ελληνική πλευρά είναι «επιθυμητή», αλλά όχι αναγκαία.

Αυτό αποκάλυψε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας πως κάτι παρόμοιο συνέβη και με την τρίτη αξιολόγηση: τον Δεκέμβριο 2017 υπήρξε staff level agreement, ενώ στο Eurogroup του Ιανουαρίου 2018 ελήφθη η πολιτική απόφαση και το «πράσινο φως» στον ESM για να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ με την υλοποίηση όλων των τότε προαπαιτούμενων.

Όπως επισημαίνει υπό καθεστώς ανωνυμίας ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση αναμένει μια συμφωνία- πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας. Παράλληλα σημειώνει ότι με την υλοποίηση των όποιων «ουρών» έχουν απομείνει από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, ο ESM θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος από το συνολικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας», που χτίζει η κυβέρνηση, ώστε να μην χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου αντί για τις αρχές του μήνα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, με τις συζητήσεις να αφορούν και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Αρχικά με τα υπάρχοντα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, και στη συνέχεια με τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2018 για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ (δημοσιοποιούνται στις 4 Ιουνίου). «Αυτή η συζήτηση θα αφορά κυρίως στην αποστολή του ΔΝΤ» αναφέρει ο κυβερνητικός παράγοντας.

Η θέση του Ταμείου

Παράλληλα, άλλες κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος από το ΔΝΤ είναι «επιθυμητή», αλλά όχι «απαραίτητη». Όπως εξηγούσαν εκτιμάται ότι εάν μεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχομένως πιο φιλόδοξη ελάφρυνση. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δε θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Ελλάδα στο επίπεδο των αγορών, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εξαρτάται από αυτό και μόνο.

Συγχρόνως, εκτιμάται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαμορφώσει άποψη όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν το χρέος, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμη από την προηγούμενη να συγκλίνει με το ΔΝΤ.