Αγώνας δρόμου ως τις 11 Μαρτίου, αλλιώς… καλό Απρίλιο

Αγώνας δρόμου ως τις 11 Μαρτίου, αλλιώς… καλό Απρίλιο
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το επερχόμενο Eurogroup περιμένει την Ελλάδα να δείξει απτά αποτελέσματα για τα προαπαιτούμενα, διαφορετικά θα περιμένει σχεδόν έναν μήνα.

 

Ορόσημο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, είναι το επερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που προέκυψαν από την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, με ορισμένα «καυτά» ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας, καθώς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής δεν ικανοποιούν τους θεσμούς.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να ανάγκη για προκήρυξη νέου διαγωνισμού μετά την αποτυχία της πρώτης διαδικασίας.

Πάντως το κλίμα που μεταφέρεται μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες είναι πως η Ελλάδα θα τύχει ήπιας αντιμετώπισης ακόμη κι αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς αναγνωρίζονται οι μέχρι στιγμής προσπάθειες.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν καταστεί εφικτό το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, τότε οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων θα μεταφερθούν τον Απρίλιο.