Aυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο

Aυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο
epa04214139 An Indian vendor receives Indian rupees at a vegetable market in Mumbai, India, 19 May 2014. The Indian rupee strengthened to an 11-month high against the dollar after Modi led India's Hindu nationalist Bhartya Janta Party (BJP) to unprecedented victory on 16 May in the general elections, crushing the incumbent Indian National Congress. EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Θα ξεπεράσει τη Μ. Βρετανία το 2019, η οποία προβλέπεται να πέσει στην έβδομη θέση από την πέμπτη το 2018.

Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να υποχωρήσει από την πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει μεγέθους στην έβδομη την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ινδίας να οδεύουν να την ξεπεράσουν, εκτίμησε η εταιρεία PwC.

Η PwC προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 θα ανέλθει στο 1,6% του ΑΕΠ – ο υπολογισμός της βασίζεται στην υπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Μαρτίου – ενώ αυτός της Γαλλίας θα φθάσει το 1,7% και εκείνος της Ινδίας το 7,6%.

«Το ΗΒ και η Γαλλία συχνά εναλλάσσονταν ως προς το ποια έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, αλλά η άτονη ανάπτυξη στο ΗΒ το 2018 και ξανά το 2019 πιθανόν θα ανατρέψει την ισορροπία προς όφελος της Γαλλίας», εξήγησε ο Μάικ Τζέικμαν, οικονομολόγος της PwC.

Η κατάταξη βασίζεται στο μέγεθος των εθνικών οικονομιών αποτιμημένο σε αμερικανικά δολάρια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας επιβραδύνθηκε, ενώ η αξία της λίρας υποχώρησε αισθητά, μετά την απόφαση που πήραν οι πολίτες της με το δημοψήφισμα του 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με τεράστιο πληθυσμό, ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική λόγω του χαμηλού αρχικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της», επισήμανε ο Τζέικμαν.

«Είναι ουσιαστικά βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης βάσει ΑΕΠ τις ερχόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Η PwC αναμένει η Ινδία να ανέβει στην πέμπτη θέση τη νέα χρονιά από την έβδομη και η Γαλλία να παραμείνει στην έκτη.