Ακυρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ακυρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ρωσία απέσυρε το αίτημα της να συζητηθεί σήμερα η πρόταση για τα χημικά της Συρίας – Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, η οποία αναμενόταν να αρχίσει σήμερα στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (23:00 ώρα Ελλάδος), ακυρώθηκε κατόπιν της απόσυρσης του αιτήματος της Ρωσίας να πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου πριν από λίγο.

Νωρίτερα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, ενημέρωνε ότι ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε ότι θα προτείνει ένα σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα υποστηρίζει την ρωσική πρωτοβουλία για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά θεωρούν επίσης αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να συλλογιστεί πάνω σε ένα «πλήρες φάσμα απαντήσεων» όσον αφορά το θέμα αυτό, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

O Ομπάμα «θα εξετάσει σοβαρά» τη ρωσική πρόταση

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς νωρίτερα σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε επίσης ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διερευνήσει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ρωσία η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη: «Win-win» διπλωματικό παιχνίδι για τη Συρία