Ακόμα ένα πλήγμα για το Facebook- Μέτρα κατά των πρακτικών συλλογής δεδομένων από γερμανική υπηρεσία

Ακόμα ένα πλήγμα για το Facebook- Μέτρα κατά των πρακτικών συλλογής δεδομένων από γερμανική υπηρεσία
epa06908851 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China even though the company's website has blocked within the country since 2009. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της γερμανικής υπηρεσίας.

Η υπηρεσία ανταγωνισμού της Γερμανίας ανακοίνωσε μέτρα καταστολής των πρακτικών συλλογής δεδομένων του Facebook, επικαλούμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά που κατέχει το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με στόχο την συλλογή πληροφοριών για τους χρήστες του εν αγνοία τους και χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία κατά των καρτέλ απαγόρευσε συγκεκριμένα στο Facebook να αναρτά στο προφίλ των χρηστών του δεδομένα που έχουν περισυλλεγεί σε εξωτερικές εφαρμογές όπως το Whatsapp και το Instagram, για να περιορισθεί η εκμετάλλευση αυτών των προσωπικών δεδομένων από την Facebook.

«Το Facebook δεν μπορεί πλέον να αναγκάζει τους χρήστες του να αποδεχθούν την σχεδόν απεριόριστη συγκέντρωση των προσωπικών τους δεδομένων» μέσω τρίτων εφαρμογών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Bundeskartellamt, Αντρέας Μουντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γερμανική υπηρεσία έβαλε συγκεκριμένα στο στόχαστρο τους τρόπους με τους οποίους το Facebook αποκτά δεδομένα χρηστών άλλων εφαρμογών και τον online εντοπισμό ατόμων που δεν είναι καν μέλη. Σε αυτές τις πρακτικές περιλαμβάνεται ο εντοπισμός επισκεπτών σε websites μέσω ενός «like» στο Facebook, καθώς και σε σελίδες όπου παρακολουθεί ανθρώπους ακόμη και αν δεν υπάρχει προφανής ένδειξη της παρουσίας του κοινωνικού δικτύου.

Η Facebook ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Bundeskartellamt, η οποία είναι το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, με το επιχείρημα ότι η γερμανική υπηρεσία υποτίμησε τον ανταγωνισμό που η πλατφόρμα αντιμετωπίζει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων η οποία ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο.

Η γερμανική έρευνα ολοκληρώθηκε εν μέσω σφοδρών επικρίσεων κατά του Facebook για σειρά παραβιάσεων της ιδιωτικότητας, περιλαμβανομένης της διαρροής των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, καθώς και της εκτεταμένης εκστρατείας που πραγματοποίησαν ξένες δυνάμεις μέσω της στοχευμένης διαφήμισης για τον επηρεασμό των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.