Ακόμα και στο περίπτερο οι Έλληνες πληρώνουν με κάρτα

Ακόμα και στο περίπτερο οι Έλληνες πληρώνουν με κάρτα

Στο 13% ανέρχεται το ποσοστό των συναλλαγών έως 5 ευρώ

 

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, οι οποίοι μέχρι και στο περίπτερο δε διστάζουν να βγάλουν την χρεωστική κάρτα, ελλείψει μετρητών. Και ενώ πριν από λίγα χρόνια κρατούσαν σθεναρή αντίσταση σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό και τάσσονταν υπέρ των μετρητών, η επιβολή των capital controls διαμόρφωσε μια άλλη πραγματικότητα και η χρήση του πλαστικού χρήματος έγινε μονόδρομος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα στελέχη της Cardlink, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στην αποδοχή και διαχείριση συναλλαγών με κάρτες, προκύπτει  ότι οι μικροσυναλλαγές ύψους έως και 5 ευρώ κερδίζουν σταδιακά έδαφος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink, Αντίγονος Παπαδόπουλος, το 13% των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται αφορούν ποσά χαμηλότερα των 5 ευρώ. Την ίδια ώρα, το 85% των αγοραστών κάνουν χρήση χρεωστικής και όχι πιστωτικής κάρτας, με τη μέση απόδειξη δαπάνης να ανέρχεται σε 35 ευρώ.

Εντύπωση προξενεί δε το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος οι Έλληνες καταναλωτές διακατέχονταν από δυσπιστία και φόβο αναφορικά με το πώς αξιοποιούν οι τράπεζες τα προσωπικά τους δεδομένα, η εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι τέτοια που πλέον μια στις δυο συναλλαγές γίνεται ανέπαφα δίχως τη χρήση του pin.

Από την  πλευρά της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα χτυπάει καμπανάκι και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν την συγκατάθεση των πελατών τους προκειμένου να τους χορηγήσουν τις κάρτες αλλά και επιπλέον να τους «παρέχουν είτε τη δυνατότητα απενεργοποίησης της ανέπαφης λειτουργίας ή, εναλλακτικώς, τη χορήγηση νέας κάρτας χωρίς ανέπαφη λειτουργία».

Ο λόγος είναι προφανής. Έστω ότι χάνετε ή σας κλέβουν την χρεωστική κάρτα, ο καινούριος χρήστης θα μπορεί να κάνει αλόγιστα αγορές έως του ποσού των 25 ευρώ, καθώς ο ταμίας από τη στιγμή που δεν ζητάει pin δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο κάτοχος της κάρτας είναι ο νόμιμος. Επιπρόσθετα μια τέτοια κάρτα μπορεί να εκπέμψει μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας προσωπικά δεδομένα όπως τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον διαθέτει συσκευή ανάγνωσης αυτών των σημάτων και βρεθεί στην εμβέλεια τους, να τα καταγράψει.

Η κακοκαιρία κάνει τους Έλληνες να ξοδεύουν

Ο κ. Παπαδόπουλός, τόνισε μεταξύ άλλων, πως ο καιρός είναι στοιχείο που μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι όταν έχει κακοκαιρία, ο κόσμος πηγαίνει σε εμπορικά κέντρα και πραγματοποιεί συναλλαγές. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν χαρακτηρίζονται πια από εποχικότητα και δεν πραγματοποιούνται μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και σε περιόδους εκπτώσεων, αλλά όλο το χρόνο.

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται μέρα με τη μέρα και εμείς παρακολουθούμε διαρκώς real time ότι συμβαίνει στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ή ακόμη και να προλάβουμε προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η Cardlink, η οποία χειρίζεται στην αγορά πάνω από 270.000 τερματικά και διεκπεραιώνει περί τις 40 εκατομμύρια συναλλαγές το μήνα, την προηγούμενη εβδομάδα λάνσαρε μια καινοτόμα cloud  εφαρμογή παραγγελιοληψίας – από την παραγγελία μέχρι και την πληρωμή -για τον κλάδο της εστίασης που αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.