Ακόμη ένα χαράτσι 300 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Ακόμη ένα χαράτσι 300 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο μέσος έξτρα φόρος για κάθε νομικό πρόσωπο να είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ.

Έναν νέο πονοκέφαλο έχουν να αντιμετωπίσουν περίπου 25.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά που άρχισε να αποστέλλει ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXIS, το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτά περιλαμβάνουν τις νέες αυξημένες προκαταβολές φόρου που πρέπει να πληρώσουν, για τα κέρδη του 2014, βάσει μνημονιακών μέτρων. Οι φορολογούμενοι μπορούν να βρίσκουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν μετά την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στην ενότητα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο taxisnet .

Η αύξηση βεβαιώθηκε με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, από το 80% στο 100% για 25.000 νομικά πρόσωπα, στερώντας περίπου 300 εκατ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Ο μέσος έξτρα φόρος για κάθε νομικό πρόσωπο να είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ, δίνοντας ένα ακόμα χαστούκι στην ήδη πιεσμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Οι πιέσεις στη ρευστότητα εντείνονται από το γεγονός ότι ο έξτρα φόρος (για την ακρίβεια, η έξτρα προκαταβολή) θα πρέπει να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Νοεμβρίου και η επόμενη έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι αυξημένες προκαταβολές φόρου, για κέρδη τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2014, αφορούν όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες οι οποίες είχαν παραμείνει σε προκαταβολή φόρου 80%, σε αντιδιαστολή με τράπεζες και ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες ήδη επιβαρύνονταν με προκαταβολή 100%.