Ακόμη μια χρονιά κερδοφορίας για την Sunlight

Ακόμη μια χρονιά κερδοφορίας για την Sunlight

Στόχος της διοίκησης είναι η εταιρεία να συνεχίσει να αναπτύσσει, να παράγει και να διαθέτει μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά.

 

Μία ακόμα χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας κατέγραψε το 2016, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η Συστήματα Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia που ανήκει στον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Μπίλλης.

Στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρθηκε, είναι η εταιρεία να συνεχίσει να αναπτύσσει, να παράγει και να διαθέτει μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία τόσο για την εταιρεία όσο και για την ίδια τη χώρα. Η Συστήματα Sunlight συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά αποτελώντας, πλέον, μια από τις κορυφαίες μονάδες βιομηχανικής μπαταρίας στην Ευρώπη με συνεχείς επενδύσεις τόσο σε υποδομές, όσο και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Παράλληλα, με τη δημιουργία και της Sunlight Recycling στην Κομοτηνή, της πιο σύγχρονης τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδας στην Ευρώπη, η εταιρεία προσφέρει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Μέσα από τη νέα μονάδα, επιτυγχάνεται η συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, η ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντική αξιοποίησή τους από τη Συστήματα Sunlight για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου- οξέως στην Ελλάδα.

Το 2016 η Συστήματα Sunlight σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με την διοίκηση, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε 168,4 εκατ. ευρώ έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015, αύξηση της τάξεως του 23,3%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 28,9%, από 13,4 εκατ. ευρώ το 2015 σε 17,2 εκατ. ευρώ το 2016. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών κατά το 2016 ανήλθε σε 153,9 εκατ. ευρώ έναντι 132,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Το EBIDTA ανήλθε στα 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2015.

Το 2016 η ζήτηση για μπαταρίες της Συστήματα Sunlight από τις ξένες αγορές αυξήθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η Συστήματα Sunlight κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατ. προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%.

Παράλληλα, η εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέχεια της εισόδου της σε Ασία και Αφρική τα προηγούμενα έτη. Αντίστοιχα, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Η Sunlight Recycling στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου, καταγράφοντας αύξηση 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής της Συστήματα Sunlight.

Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με σημαντικά ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας εξάγοντας το 98% των παραγόμενων προϊόντων της σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που παράγονται στη μονάδα της στην Ξάνθη εξάγονται σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.

Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από όπου προέρχεται και το 66% του τζίρου της και ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αξιόπιστων προϊόντων που παράγει, η Συστήματα Sunlight έχει καταφέρει να έχει μερίδιο της τάξης του 9% στην συγκεκριμένη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου.

Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Συστήματα Sunlight προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές. Τέλος, στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο No1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

Διαβάστε ακόμη: Sunlight: Μια ελληνική εταιρεία – πρωταθλητής των εξαγωγών