«Ακονίζουν τα μαχαίρια» για την τρίτη αξιολόγηση

«Ακονίζουν τα μαχαίρια» για την τρίτη αξιολόγηση

«Όλα τα υπόλοιπα του Μνημονίου» στην τρίτη φάση – Ποια είναι η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι δανειστές «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους για την τρίτη και «μητέρα των μαχών», καθώς εκεί θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες του τρίτου Μνημονίου.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι στην τρίτη αξιολόγηση, θα μπουν «όλα τα υπόλοιπα του Μνημονίου», καθώς θεωρούν δεδομένη την καθυστέρηση, που μπορεί να σημάνει ακόμη και το ότι αυτή θα είναι και η τελευταία έως τη λήξη του προγράμματος. «Μέχρι τώρα ολοκληρώνουμε μία αξιολόγηση το χρόνο» αναφέρουν, συμπληρώνοντας πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα».

Οι ίδιες πηγές, θεωρούν πως «είναι πιθανό να χρειαστούν κάποια επιπλέον μέτρα για το 2018», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι διατηρήσιμο και τα επόμενα έτη. Όπως αναφέρουν, «η ανησυχία εδράζεται στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος κρίνεται απολύτως εφικτός.

Μάλιστα, στο «δημοσιονομικό καμπανάκι» που χτυπούν οι δανειστές περιλαμβάνονται πλέον και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 6.500 συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με την πρώτη δόση των 2.500 προσλήψεων να εξαγγέλλεται για «άμεσα»). Όπως έχει αποκαλύψει από την Τρίτη η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», οι δανειστές έχουν ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, επισημαίνοντας πως, εφόσον πρόκειται για προσλήψεις αορίστου χρόνου, αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο γενικό κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Γενικότερα, το Δημόσιο, αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα της επόμενης αξιολόγησης, ίσως και το κυρίαρχο, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως είναι από τους τομείς όπου έχει γίνει η μικρότερη πρόοδος μέχρι τώρα. Έτσι, στα προαπαιτούμενα του φθινοπώρου έχουν συμπεριληφθεί η πρόοδος στην αξιολόγηση των φορέων και των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς επίσης και η προώθηση της κινητικότητας. Το ΔΝΤ θα συνδέσει το θέμα και με τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων και των φορέων του Δημοσίου, ενώ στην ατζέντα του Ταμείου βρίσκεται πάντα το θέμα του Ενιαίου Μισθολογίου και για τα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία θεωρεί ότι οι διακρίσεις συνεχίζονται.

Εκτός από το δημοσιονομικό κομμάτι, η ατζέντα της αξιολόγησης του φθινοπώρου περιλαμβάνει ζητήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα και μεταρρυθμίσεις οι οποίες ακουμπούν στον σκληρό πυρήνα της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

-Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέγερση και εκμετάλλευση καζίνου στο Ελληνικό.

-Η τοποθέτηση 19 σταθμών πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό.

-Σημαντική πρόοδος στη διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, με την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των ακινήτων.

Στα εργασιακά, μετά την ανακούφιση για την αποφυγή της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, έρχεται η ώρα της συζήτησης εκ νέου. Το κουαρτέτο έχει συμπεριλάβει στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης τόσο τις ομαδικές απολύσεις, όσο και την κήρυξη ανταπεργίας (λοκ άουτ) των εργοδοτών, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε μία νέα μάχη για την αποφυγή των μέτρων, που παρουσιάζονται ως «κόκκινη» γραμμή. Η κυβέρνηση θα πρέπει, τέλος να νομοθετήσει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα συνδικάτα για τις απεργίες.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ζητήσει το κουαρτέτο, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να νομοθετήσει ότι για την κήρυξη απεργίας θα απαιτείται η ψήφος του 50% +1% όλων των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθερία