Ακριβά θα πληρώσει η Γαλλία την αθέτηση της συμφωνίας με τη Ρωσία

Ακριβά θα πληρώσει η Γαλλία την αθέτηση της συμφωνίας με τη Ρωσία

Σε ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της απόφασης του Φρανσουά Ολάντ να αναστείλει την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων στη Μόσχα.

Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόκειται να κοστίσει στη γαλλική οικονομία η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει ως τον Νοέμβριο την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου τύπου Mistral στη Ρωσία. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση πηγής που είναι ενήμερη για την υπόθεση και διατήρησε την ανωνυμία της, η χθεσινή απόφαση του Παρισιού δεν σημαίνει ότι θα ανασταλεί και η ναυπήγηση των Mistral.

«Η Ρωσία θεωρεί ότι το συμβόλαιο θα εκτελεστεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία», δήλωσε εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης ο υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι βλέπουν πίσω από την απόφαση του Παρισιού αμερικανικό δάκτυλο και αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της Γαλλίας ως εμπορικού εταίρου. «Που είναι οι εποχές που το Παρίσι δεν ενέδιδε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του Ιράκ;», έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την απόφαση του Παρισιού και σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «είναι ευτύχημα που ο Σαρλ ντε Γκολ δεν βρίσκεται στη ζωή».

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν καθιστούν κατάλληλες τις συνθήκες για την προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου από τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral στη Μόσχα – μία απόφαση που χαιρέτισε η Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς την «συνετή».

Η Ρωσία αναμένει την παραλαβή δύο Mistral από τη Γαλλία – του δεύτερου τον επόμενο χρόνο. Το συμβόλαιο είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ και η Μόσχα λέγεται ότι το έχει καταβάλει στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που σημαίνει αθέτηση συμβολαίου κι επομένως αποζημίωση από την πλευρά της Γαλλίας.

Επιπλέον, το Παρίσι θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο άλλων 251 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα LCI.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου της γαλλικής εταιρείας STX που κατασκευάζει τα Mistral δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή εξέφρασαν «έκπληξη και οργή» μετά την αναστολή της ισχύος του συμβολαίου. Ο Ζαν Μαρκ Περέζ είπε ότι σε περίπτωση ματαίωσης του συμβολαίου κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

Σκληρή κριτική στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναστείλει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία άσκησε σήμερα και η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. «Αυτή η απόφαση είναι πολύ σοβαρή γιατί είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα και αποκαλύπτει την υποτέλειά μας στην αμερικανική διπλωματία», σχολίασε χαρακτηριστικά η Λεπέν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» επανέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Κομισιόν: Έτοιμες οι προτάσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Σχέδιο επτά σημείων του Πούτιν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία